BIST 10.260
DOLAR 32,35
EURO 34,79
ALTIN 2.393,58
HABER /  DÜNYA

Füle’den Gezi Parkı eleştirisi

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Gezi Parkı olaylarında polisin müdahalesini eleştirdi ve sorumlulardan hesap so...

Abone ol

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Gezi Parkı olaylarında polisin müdahalesini eleştirdi ve sorumlulardan hesap sorulması gerektiğini söyledi.
Avrupa Birliği bakanlığı tarafından Swiss Otel’de düzenlenen "Küresel Sorunlar Karşısında Türkiye ve AB İçin Ortak Gelecek" Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımı ile başladı. Konferansta bir konuşma yapan Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, konuşmasında, “Gezi Parkı” olaylarına değinerek, “Ortak geleceğimizden bahsetmeden önce bu günü görmezden gelemeyiz. Bir haftayı aşkın süredir bu toplantının yapıldığı mekandan ancak birkaç yüz metre ötede yaşanan olaylardan bahsetmemem güç olur” dedi.
Avrupa Birliği üyelerinin de üye olmak isteyen ülkelerinin de görevinin mümkün olan en yüksek demokratik standartlara ve pratiklere ulaşmayı arzulamak olduğunu vurgulayan Füle, "Bunlar bir kişinin fikrini ifade özgürlüğünü, barışçıl bir şekilde toplanma özgürlüğünü ve medyanın olanları olduğu gibi bildirme özgürlüğünü kapsıyor" diye konuştu.
Eylemlerde polisin aşırı güç kullanmasını da eleştiren Füle, “Parlamentoda çoğunluk tarafından temsil edinmediklerine inanan gruplara polisin aşırı güç kullanmasına yer yoktur. Sorumluların hesap vermesi de gerekir. Demokrasi için tartışma istişare ve uzlaşma gerekir. Türkiye’de tartışmaların son derece açık ve tutkulu oluşuna hayranlık duydum. Bunun korunmasını arzu ediyorum ama uyumlu ve etkin kararlara da dönüşmesini arzu ediyorum” dedi.
Füle konuşmasının sonunda Başbakan Erdoğan’ın teröre bir son verip Türkiye’nin güneydoğusuna barış ve refah getirmek ve Kürt sorununu çözmek adına gösterdiği sonuç veren çabaları olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Bu durum barış, diyalog ve angajman erdemlerine sahip olduğunuzu gösterir. Aynı erdemler İstanbul’da ve Türkiye’nin diğer yerlerinde yaşanan gelişmeler bağlamında da üstün gelmelidir."
(İHA)