BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.470,96
HABER /  DÜNYA

Fuhuş krizi büyüdü ortalık karıştı

Kuzey Irak'ın Zaho kentinde yaşanan korkunç olaylar bölge geneline yayıldı

Abone ol

Şırnak'ın Silopi ilçesine komşu olan Kuzey Irak'ın Zaho kentinde camiden çıkan İslami grupların, fuhuş yapıldığı iddiasıyla bazı otelleri, masaj salonu ve içki satan dükkanlar ile birahaneleri yakması ile gelişen olaylar bölge geneline yayıldı.

Dün de Süleymeniye ile Dohuk kentlerinde içki satan işyerlerine saldırılar gerçekleştirildi ve bazı işyerleri yakıldı. Bölgeyi yöneten KDP ve KYB'den sonra en güçlü gruplardan olan İslami partiler, içki satışını yasaklamak için Bölgesel Kürt Yönetimi üzerinde baskı oluşturmaya başladı. İslami partiler, Bölgesel Kürt Parlamentosu'na, içkiyi yasaklayan yasa teklifi bile sundu.

OLAYLAR SÜLEYMANİYE'YE SIÇRADI

Zaho'da başlayıp, Dohuk kentinde devam eden dini grupların eylemleri bölge geneline yayıldı. Dört gün önce başlayan, önlemlere rağmen kontrol altına alınamayan olaylar dün de Süleymaniye kent merkezi ile Dohuk'un bazı kasabalarına sıçradı. Dohuk'un Amadiya ilçesine bağlı Dereluk ve Şeladize kasabalarında içke satan dükkanlar islami gruplar tarafından saldırıya uğrayarak yakıldı. Onlarca işyeri, otel ve masaj salonunun tahrip edildiği ve ateşe verildiği bölgede 50'yi aşkın kişi yaralanırken yüzlerce kişi gözaltına alındı.

SORUMLULAR CEZALANDIRILACAK

Kuzey Irak bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, olayların yer yer sürdüğü Zaho'da dün inceleme yaparak yetkililerden bilgi aldı ve halkla bir araya geldi. Barzani, "Araştırma sonucunda eğer KDP'nin bu olaylarda ihmalkar davrandığı ortaya çıkarsa yasalar çerçevesinde gerekli tedbirler alınacaktır. Ancak diğer taraf ihmali olduğu ortaya çıkarsa yine yasalar çerçevesinde gerekli olan yapılacaktır" dedi.

BARZANİ:RUHUM İNCİLDİ

Barzani olaylardan duyduğu üzüntü ve rahatsızlığını "Ben KDP'inin 50'ncı kuruluş yıldönümünde Zaho benim ruhumdur demiştim. Ancak siz benim ruhumu incittiniz. Benim çok sevdiğim Zaho'da bu olayların meydana gelmesinden dolayı çok üzgünüm" sözleriyle ifade etti. Barzani, sorunların çözümünün fetva verilip işyerleri ve parti binalarının yakılması yerine yasalar ve parlamento kanallarının kullanılmasını istedi.