BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.470,96
HABER /  DÜNYA

Fransız ordusu Mali'de zorlanıyor

Mali'ye askeri müdahalede bulunan Fransa, zorlanıyor. Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, açıklama yaptı.

Abone ol

Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, Mali'de konuşlandırılan Fransız birliklerinin kuzeye doğru ilerlediğini belirterek, "Biz başından bu yana Mali'deki askeri operasyonun çok zor olacağını biliyorduk" dedi.

RTL radyo kanalına konuşan Le Drian, ''Şu ana kadar bölgeye gönderdiğimiz Fransız birlikleri, başta başkentteki Fransız ve AB vatandaşları ile sivil halkı korumak için çalışmalar yaptı. Artık kara birliklerimiz kuzeye doğru ilerlemekte'' ifadesini kullandı.

Fransız Bakan, kara birlikliklerinin işini kolaylaştırmak için isyancıların kamplarına yönelik hava bombardımanın yoğunlaştığını ve bu hava operasyonlarında oldukça başarı sağlandığını söyledi.

Ülkenin batısındaki isyancıların "daha organize ve daha fanatik olduğunu" belirten Le Drian, ''Biz başından bu yana Mali'deki askeri operasyonun çok zor olacağını biliyorduk'' ifadesini kullandı.

Fransız Bakan, geçen haftaya oranla, Mali'deki durumun daha olumlu olduğunu belirterek, çatışmaların daha uzun bir süre daha sürmesini beklendiğini bildirdi.  

Mali'de yaklaşık 800 askeri bulunan Fransa, bu sayıyı kademeli olarak 2 bin 500'e çıkartmayı hedefliyor.

3 SİLAHLI GRUP ÜLKENİN KUZEYİNİ ELE GEÇİRDİ

Mali'de geçen yıl Ocak ayında ülkenin kuzeyinde başlayan isyan, Mart ayındaki askeri darbenin neden olduğu otorite boşluğuyla büyümüş, ülkenin yarıdan fazlası isyancıların kontrolüne girmişti. BM Güvenlik Konseyi, Fransa'nın da yoğun çabaları sonucu Afrika ülkelerinin ortak askeri gücünün kuzeydeki gruplara müdahale etmesi için yetki vermişti. Ancak Eylül ayında yapılması beklenen müdahaleden önce Mali hükümetinin çağrısı üzerine Fransa, 12 Ocak'ta müdahaleyi başlatmıştı. Fransa'ya ABD ve İngiltere başta olmak üzere birçok Batı ülkesi de lojistik, haberleşme ve ulaştırma gibi konularda destek veriyor. Mali'nin kuzeyinde hakimiyet kuran en büyük 3 silahlı grup Ensaruddin, Tevhid ve Cihad Hareketi, Mağrib El Kaidesi, ülkede dini inançlara dayalı bir yönetim kurulmasını istiyor.