BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Fransa'dan 'Kaddafi'yi uzaklaştırma' operasyonu

Fransız hükümeti, Libya lideri Muammer Kaddafi'yi iktidardan uzaklaştırmak büyük bir operasyon başlattığını duyurdu. İlk etapta insani yardım taşıyan iki uçak Bingazi'ye gidiyor.

Abone ol

Fransa hükümeti, Libya lideri Muammer Kaddafi'yi iktidardan uzaklaştırmak için büyük bir operasyon başlattığını duyurdu.

Fransa Başbakanı Francois Fillon ilk etapta, insani yardım taşıyan iki uçağı Bingazi kentine göndereceklerini söyledi.

Libya'nın doğusundaki, ülkenin en büyük ikinci kenti Bingazi, Kaddafi karşıtı güçlerin kontrolünde.

Francois Fillon, hükümetinin, Libya liderini görevi bırakmaya ikna etmek için mümkün olan tüm çözüm önerilerini incelediğini belirtti.

Fillon bunlar arasında askeri çözümlerin de olduğunu vurguladı.

Fransa, Libya'ya uluslararası meşruiyeti olan bir askeri müdahaleye onay vermesi gereken Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinden.

Paris'teki muhabirimiz Christian Fraser ise Francois Fillon'un girişiminin, uluslararası toplumun Libya'da Kaddafi yönetiminden kurtulup özgür olduklarını duyuran bölgelerle hava köprüsü kuracağının ilk sinyali olabileceğini söylüyor.

Fransa Dışişleri Bakanı istifa etmişti

Fransa, son dönemde Orta Doğu'da otoriter yönetimlerle yakın ilişkisi yüzünden eleştirilen ülkelerdendi.

Dışişleri Bakanı Michele Alliot-Marie, Tunus'ta devrilen Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin bin Ali'nin iktidarıyla olan yakın bağları nedeniyle sert eleştirilere maruz kalmasının ardından istifa etmişti.

Michele Alliot-Marie, böylece bu görevde sadece üç ay kalabilmişti.

Alliot-Marie, Tunus'taki protestoların ivme kazandığı bir dönemde, Fransa'nın Tunus'a kitle kontrolü konusunda tavsiyede bulunabileceğini söylemişti.

Fransa'nın yeni dışişleri bakanı ise Alain Juppe.

1990'larda başbakanlık yapan Alain Juppe, 2004 yılında ise kamu fonlarını kötüye kullanmaktan hüküm giyen, son olarak savunma bakanıydı.