BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Fransa'dan AB'ye tokat gibi cevap

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, AB temsilcisine sert yanıt verdi. İşte o tartışmalar;

Abone ol

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Romanları toplu sınır dışı ettiği için ülkesini eleştiren Lüksemburglu AB temsilcisine sert yanıt verdi.

Fransız Haber Ajansı'nın, Sarkozy'nin yemekte bir araya geldiği Fransız senatörlerin açıklamalarına dayanarak duyurduğu habere göre, Cumhurbaşkanı Sarkozy, yemekte yaptığı bir konuşmada, Lüksemburglu AB temsilcisinin, Romanları kendi ülkesinde ağırlamasını önerdi.

Fransız senatörlere göre, Sarkozy, "hükümetin, AB mevzuatına ve Fransa yasalarına göre hareket ettiğini ve bunları AB zirvesinde bizzat dile getireceğini" bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan sabah saatlerinde yapılan açıklamada da AB Komisyonu'nun Adalet ve Temel Haklardan Sorumlu Temsilcisi Viviane Reding'in Fransa ile ilgili bazı sözlerinin kabul edilemez olduğu ifade edilmişti.

Açıklamada, Fransa'nın AB'nin organlarıyla kısır polemikler istemediği ve diyalogdan yana olduğu belirtilmişti. AB Komisyonu temsilcisi, dün yaptığı açıklamada, Fransa'nın politikasını "utanç verici" olarak nitelemiş ve Paris'i, AB yasasını ihlal etmekle suçlamıştı.

Fransa'da İçişleri Bakanlığı'nın, valilere, Roman kamplarının yıkılmasının çabuklaştırılması için gönderdiği genelgenin basına sızması, hükümeti zor durumda bırakmıştı.

Fransa'da, başta Kilise olmak üzere insan hakları dernekleri, Romanları toplu şekilde sınır dışı ederek, AB'nin serbest dolaşım ve azınlık haklarınıihlal ettiği gerekçesiyle hükümeti eleştiri yağmuruna tutuyor.

Romanları sınır dışı etme politikasından vazgeçmeyeceğini açıklayan Fransa, ocak ayı başından bu yana 8 binden fazla Romanı, Romanya ve Bulgaristan'a gönderdi.Temmuz sonundan itibaren gönderilenlerin sayısı ise bini geçti