BIST 10.191
DOLAR 32,34
EURO 34,91
ALTIN 2.397,04
HABER /  GÜNCEL

Fransa ve ABD 'güven tazeledi'

ABD Başkanı Barack Obama ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, ABD'nin dinleme faaliyetlerinin ortaya çıkmasından sonra iki ülke arasındaki güvenin 'eski haline döndüğünü' belirtti.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, ABD'nin dinleme faaliyetlerinin ortaya çıkmasından sonra iki ülke arasındaki güvenin 'eski haline döndüğünü' belirtti.

Hollande ABD ziyaretinin ikinci gününde Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada karşılıklı güvenin eski haline döndüğünü vurguladı.

İki ülke arasındaki ilişkiler 2003'te Fransa'nın eski ABD Başkanı George Bush'un Irak'ı işgaline karşı çıkmasıyla bozulmuştu.

Obama ortak basın toplantısında ikili ilişkileri "10 yıl önce bile düşünülemeyecek düzeylere" getirdiklerini vurguladı.

Hollande da Amerikan istihbaratının dijital dinlemeleriyle ilgili sorunları çözdüklerini söyledi.

Hollande, "Terörle mücadele etmek istedik, ama aynı zamanda bir dizi ilkeye de uymak istiyoruz. Şimdi bu işbirliğinde ilerleme kaydediyoruz. Karşılıklı güven eski haline döndü" diye konuştu.

Obama da İkinci Dünya Savaşı'ndaki Normandiya Çıkartması'nın Haziran ayındaki 70'inci yıldönümü için Hollande'ın yaptığı daveti kabul ettiğini belirtti.

'Bir ton tuğla gibi'

Obama ABD-Fransa ilişkilerinin ABD ve İngiltere arasındaki ilişki gibi 'özel ilişki' diye tanımlanıp tanımlanamayacağı sorusuna, Fransa ve İngiltere'nin Avrupa'daki iki seçkin müttefiği olduğunu, iki kızı arasında ayrım yapamayacağı gibi bu iki ülke arasında da ayrım yapamayacağı yanıtını verdi.

İki lider Suriye'deki iç savaşı da ele aldı.

Obama barış görüşmelerinde ilerleme kaydedilememesinden 'büyük bir hayalkırıklığı' duyduğunu söyledi.

Obama, İran'ın nükleer programına yönelik ambargoları ihlal eten tüm şirketlerin üzerine "bir ton tuğla gibi" gideceklerini belirtti.