BIST 10.277
DOLAR 32,32
EURO 34,84
ALTIN 2.394,39
HABER /  GÜNCEL

Fransa, Kazak işadamı Ablyazov'u iade edecek

Fransa'da bir mahkeme, Rusya ve Ukrayna'nın talep ettiği ünlü Kazak işadamı ve muhalif Muhtar Ablyazov'un iadesine karar verdi. İşadamı, Kazak BTA Bankası'ndan milyonlarca dolar çalmakla suçlanıyor

Abone ol

Fransa'da bir mahkeme, ünlü Kazak işadamı ve muhalif Muhtar Ablyazov'un hakkındaki yolsuzluk suçlamalarından yargılanması için Rusya veya Ukrayna'ya iadesine karar verdi.

Ablyazov, Rusya ve Ukrayna'da da faaliyet gösteren Kazak BTA Bankası'ndan milyonlarca dolar çalmakla suçlanıyor.

Mahkemeye göre iadede öncelik, Rusya'nın.

Ablyazov geçen Temmuz ayında Fransız Riviera'sında gözaltına alınmıştı.

Kazak işadamı, hakkındaki suçlamaları reddediyor.

Çocukları, Ablyazov'un Kazakistan'a götürülmesi durumunda hayatının tehlikeye gireceğini söyledi.

Hem Ukrayna hem de Rusya işadamının iadesini istemişti.

Avukatı, kararı temyize götüreceklerini söylüyor.

Ablyazov: Nedeni siyasi

Merkezi ABD'de bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü, Ablyazov'un Kazakistan'a gönderilmesi durumunda hastalık tedavisinden dolayı riskli bir duruma gireceğini ve adil yargılanma hakkının bulunmayacağını açıkladı.

Kazakistan'ın eski enerji ve ticaret bakanı olan Ablyazov 2009'da ülkesinden kaçmıştı.

Geçen Kasım ayında İngiliz Yüksek Mahkemesi, Ablyazov'un BTA Bankası'nı yatırım bonoları üzerinden 300 milyon dolarlık bir meblağda dolandırdığı hükmüne varmıştı.

Ablyazov, kendisi hakkındaki iddiaların arkasında politik nedenler bulunduğunu ve Kazak Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev karşısında bir siyasi rakip olarak durduğu için saf dışı bırakılmak istendiğini ileri sürüyor.

İnsan hakları örgütleri Nazarbayev'i bağımsız medyayı susturmak, muhalif siyasetçilere baskı yapmak ve iktidarı için polis ve yargıyı kulanmakla eleştiriyor.