BIST 10.046
DOLAR 32,33
EURO 34,70
ALTIN 2.408,54
HABER /  GÜNCEL

Fransa cumhurbaşkanından "sessizlik eylemi" çağrısı

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Paris'te mizah dergisi Charlie Hebdo'ya düzenlenen saldırıya karşı Perşembe günü öğlen saat 12.00'de bir dakikalık sessizlik eylemi için çağrıda bulundu.

Abone ol

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Paris'te mizah dergisi Charlie Hebdo'ya karşı "en iyi silahımız birliğimizdir" dedi ve eylem çağrısında bulundu.

Üç gün boyunca bayrakların yarıya indirileceğini belirten Hollande, Perşembe günü ulusal yas ilan edildiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Fransa halkına Perşembe günü öğlen saat 12.00'de bir dakikalık sessizlik eylemi için çağrıda bulundu.

Hollande konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Bugün cumhuriyetimize saldırıldı. Fransa'nın ifade özgürlüğüne, kültürüne, düşünce çeşitliliğine saldırıldı. Katiller bunlara saldırdılar."

"Özgürlük her zaman barbarlıktan daha güçlü olacaktır."

Saldırıda hayatını kaybedenleri "kahramanlar" olarak anan Hollande, "Bizim en büyük silahımız birliğimizdir - bu sıkıntıları yaşayan tüm vatandaşlarımızın birliğidir. Bizi hiçbir şey bölemez. Bizi hiçbir şey ayıramaz" dedi.

Erdoğan'dan kınama

Türkiye yazılı bir açıklama yapılarak, Charlie Hebdo'ya yapılan saldırı kınandı.

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Paris'teki Terör Saldırısına İlişkin Açıklaması" başlıklı yazıda, "menfur saldırının şiddetle kınandığı" belirtildi.

Açıklamada "Bu vesileyle, terörün dininin ya da milliyetinin olamayacağını ve hiç bir gerekçeyle mazur gösterilemeyeceğini bir kez daha vurgulamak istiyoruz. ... Paris’te yaşandığı türden terör saldırıları, farklılıklara tahammülsüzlüğün ve nefret söylemlerinin yol açtığı gerginlikler, dini ve kültürel farklılıkları düşmanlık gerekçesi olarak sunma girişimleri karşısında hepimizin ortak tavır sergilemesi büyük önem taşımaktadır" ifadelerine yer verildi.

Avrupa çapında eylemler

12 kişinin öldüğü, beşi ağır 10 kişinin de yaralandığı saldırıyla ilgili çeşitli Avrupa kentlerinde eylemler düzenlendi. Eylemlerde özellikle "Je Suis Charlie" (Ben Charlie'yim) yazılı pankartlar ve sembolik kalemlerin kullanılması dikkat çekti.

Paris'in Place De LA Republique meydanında binlerce kişi toplandı.

Londra'da onlarca kişi Trafalgar meydanında toplanarak, destek gösterisi yaptı.

Almanya'nın başkenti Berlin'de toplanan bir grup, Fransa Büyükelçiliği önüne çiçekler bıraktı ve ölenler anısına mumlar yaktı.

Brüksel meydanında da saldırıyı kınayanlar bir araya geldi.