BIST 10.320
DOLAR 32,25
EURO 35,07
ALTIN 2.464,86

Fotoğraflarla Hugo Chávez

Fotoğraflarla  Hugo Chávez

Devrimci sosyalist lider Hugo Chavez'in hayatından önemli kareler...

Fotoğraflarla  Hugo Chávez

28 Temmuz 1954 yılında Sabaneta, Baritas’ta doğdu. Doğduğu ev çamur, saman ve palmiye ağacından yapılmıştı. Öğretmen bir anne ve babanın altı çocuğundan biriydi.

Anne ve babası fakir köylü bir aileden geliyordu ve öğretmen olmalarına rağmen maaşları düşüktü. Bu yüzden Chavez 8 yaşında bir çocukken hem okumak hem de tarlalarda çalışmak zorundaydı. Ev yapımı kekler de satarak aile bütçesine katkıda bulunuyordu.

Fotoğraflarla  Hugo Chávez

Gençlik tutkusu profesyonel bir beyzbol oyuncusu olmaktı. Criollitos de Venezuela’da beyzbol oynadı ve takımı 1969 yılındaki Venezuela Ulusal Beyzbol şampiyonası’na kadar çıktı.

Karakas’ta yaşama ve eğitim görme şansını değerlendirmek için 17 yaşında Askeri akademiye kaydoldu. Akademideki öğrencilik yıllarında Chavez ve okul arkadaşları ’Bolivarianizm’ olarak adlandırdıkları sol-milliyetçi bir doktrin geliştirdiler. Bu doktrin bir çok Latin Amerika ülkesini bağımsızlığa kavuşturan Venezuelalı devrimci Simon Bolivar’dan ilham almıştı.

Fotoğraflarla  Hugo Chávez

Chavez 1975 yılında teğmen olarak mezun oldu ve askeri kariyeri 17 yıl sürdü. En son yarbaylığa kadar yükselen Chavez görev süresince Askeri Akademi’de eğitmenlik de olmak üzere çok değişik kademelerde hizmet verdi. Akademideki derslerinde coşturucu tarzı, hükümet ve toplumunun radikal eleştirileri şahsiyetindeki karizmayı öne çıkarıyordu.

Fotoğraflarla  Hugo Chávez

Askerlik hizmeti boyunca Chavez, Venezuela ordusunun oynadığı rolden giderek hoşnutsuzluk duymaya başlıyordu.1977 yılında Chavez ordudan ayrılmaya karar verdi fakat komünist bir akademisyen, Douglas Bravo, tarafından kalması ve sol için gizlice çalışması hususunda ikna edildi: “O’ndan çok etkilendim ve ordudan ayrılmaktan vazgeçtim. Sivil-asker işleyişinin ideolojik manasını ve gizli olarak örgütlenebilmenin olanaklarını keşfettim, bu süreç bir kaç yıl sürmüştü.”