BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Çiçek AK Partili Başkan'ı kınadı!

Hükümet Sözcüsü Çiçek Bakanlar Kurulu toplantının ardından gazetecilerin karşısına çıktı. Çiçek, bir soru üzerine dayakçı belediye başkanını tasvip etmediğini söyledi.

Abone ol

Bakanlar Kurulu'nun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki toplantısı sona erdi. Başbakanlık Merkez binadaki toplantı, yaklaşık 6,5 saat sürdü. Toplantının bitiminde bir açıklama yapan Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, toplantıda AB ile Türkiye arasındaki tarım ilişkilerinin yeni baştan gözden geçirilmesi gerektiği konusunda değerlendirmeler yapıldığını söyledi.

Bakanlar Kurulu toplantısında ikinci konu olarak AK Parti'nin yaptığı kongreler münasebetiyle yurdun dört bir yanına dağılan bakan ve milletvekillerin değerlendirmeler tartışıldı. Yurt çapında başlatılan yatırımlar konusu üzerinde durulduğunu anlatan Çiçek açıklamasını şöyle sürdürdü:

Yatırımlar istihdam açısından da önemli bir olaydır. İstiyoruz ki, 2006 yılında bu yatırımları biraz daha öne çekmek süretiyle bunları tamamlayalım. Bunların başında altyapı ve turistik bölgedeki yatırımlar gelmektedir.

Sorular

Isparta Belediye Başkanı'nın iki gazeteciyi ağır bir şekilde dövülmesi olayı var. Bu konuda İçişleri Bakanımız açıklamıştı. Soruşturma açıldı mı, sizin ve partinizin görüşlerinizi alabilir miyiz?

İçişleri Bakanı soruşturma başlatıyoruz diyorsa, başlatılır. Kişisel olarak söyleyeyim, kaba kuvvet hiçbir şekilde tasvip edilecek bir olay değildir. Esasen basın yayın organlarında bir kısım beyanlar çıkıyorsa, onunla ilgili yapılacak iş yasal imkanları kullanmaktır. Tavzih ederseniz, tekzip edersiniz, yargı makamlarına intikal ettirirsiniz. Demokratik ve hukuk devletinde yapılması gereken işler böyle yürür. Ben yazılanlardan yola çıkarak yaptığım değerlendirme şahsım açısından tasvip etmiyorum. Partim adına konuşamam.

Dayak konusunda hükümetin bir iradesi olacak mı? Belediye Başkanı görevinde kalacak mı?

Bakanlık düzeyinde takip edilmesi gereken konu. Halkın seçtiği belediye başkanıyla ilgili yasal bir sözkonusu varsa onun muhatabı İçişleri Bakanlığıdır. İçişleri Bakanı arkadaşımızın soruşturmasını beklemek gerekecek.

Filistin'de yapılan seçimlerden sonra HAMAS'ın durumunun ne olacağı tartışılıyor. Hamas bir dizi temaslara başladı. Hamas Türkiye'ye de gelmesi bekleniyor. Hamas'ın Türkiye'ye ziyareti üst düzey mi olacak? Tüpraş'ın hisselerinin satışı konusunda CHP sayın Başbakan ve Maliye Bakanı hakkında suç duyurusunda bulundular.

Birinci konuyla ilgili olarak Filistinle yapılan seçimlerin sonuçlarıyla ilgili hem sayın Başbakan hem de Dışişleri Bakanlığı muhtelif zamanlarda açıklamalar yapıldı. Yeni bir değerlendirmeyi gerektirecek husus sözkonusu değil. Türkiye'nin Ortadoğu konusundaki yaklaşımı, çabası ve gayreti bellidir. Biz orada kalıcı bir barış tesis edilecekse bu ihtilafın bir şekilde sona ermesi için her türlü çabayı gösteririz. Meseleye böyle bakıyoruz. Doğrusu Türkiye'Nin İsrail ve Filistin'le ilişkilerini en iyi şekilde ve en üst düzeyde sürdürmektedir. Bu sürece sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi bir mesafe katedebilirz.

İkinci konu, Türkiye'nin tavrı bellidir. Böyle bir görüşme gerçekleşecekse, burada nelerin söylendiği ve konuşulduğudur. Türkiye burada barışı telkin eder.

İkinci olarak siz de olayı biliyorsunuz. Ben Bakanlar Kurulundayken CHP'nin suç duyurusunu bilme imkanım yok. Haklarında şikayette bulunan kişi ikisi de zaten Anayasanın 83. maddesi gereğince dokunulmazlıkları olan iki kişidir. Bunlarla ilgili nasıl bir işlem yapıldığı bellidir.

Danıştay'ın verdiği türban konusundaki karar tartışılıyor. Bu konuyla ilgili Adalet Bakanı olarak bir girişimde bulunacak mısınız? Danıştay'ın yeni bir açıklaması var. Ne söyleyeceksiniz?

Ben o gelişmeleri bilmiyorum. Toplantıdan çıktık sizin karşınızdayız. Şu kadarını söyleyeyim, neticede Danıştay'da bu konuyla ilgili ortaya attığı şeyler kendi görüşüdür. Bu bizim yönümüzden böyledir.

AK Parti'nin kongreleriyle ilgili izlenimleri değerlendirdiniz. Parti kongresinin hükümette ele alınması sizce doğru mu?

Parti konuşmuyoruz. Kongre vesilesiyle vilayette yapılan ziyaretlerden mahalli idarelere yapılan ziyaretler var. Buralardan gelen talepler var. Dolayısıyla bunların hepsinin birebir takip edilmesinde fayda var. Zaten yurtdışı geziler ister kongre için ister başka bir vesileyle yapılmış olsun, mahallinden dinlemekte fayda vardır.