BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Flaş açıklama! Onlar da askere alınacak...

Yaklaşık 50 bin Suriyeli sığınmacı Türk vatandaşı oldu. Türk vatandaşı olan Suriyelilerin askere gitmesi gündeme geldi. Göç İdaresi'nin çalışmaları sürüyor, son kararı Meclis verecek...

Abone ol

AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, Türkiye'deki sığınmacı Suriyelilerle ilgili flaş bir gelişmeyi açıkladı. Güllüoğlu, Türk vatandaşı olan Suriyelilerin askere gitmesinin gündemde olduğunu, Göç İdaresi'nin çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Milliyet'e açıklamalarda bulunan AFAD Başkanı Güllüoğlu, Türkiye'de 3 milyondan fazla kayıtlı Suriyeli olduğunu belirterek, "Toplamda diğer ülkelerle 4 milyondan fazla göçmen yaşıyor. Kayıtsız sayısı yüzde 10’dan aşağı diyebilirim. Kayıt için 2015’ten beri çalışma yürütüldü. Kriminal açıdan da parmak izi alınması gerekiyordu, alındı" dedi.

AB'DEN ŞİMDİYE KADAR 1 MİLYAR EURO GELDİ

AB’den gelecek 3 milyar euronun koordinasyon vazifesinin AFAD’a verildiğini hatırlatan Güllüoğlu, "Çok yoğun bir AB bürokrasisi var. 3 milyarın 1 milyara yakını geldi. Bazen bir projenin onaylanması aylar sürdü. Suriyelilerin dönebilecekleri ortam oluşmadı. Yarın barış olsa bile bu insanların dönüş süreci öyle bir kaç ay, bir kaç yılda olmayacak" ifadelerini kullandı.

OKUL ÇAĞINDA 1 MİLYON SURİYELİ ÇOCUK VAR

"Şu anda okul çağındaki Suriyeli 18 yaş altı çocukların yüzde 60’ı okula gidiyor" diyen AFAD Başkanı Güllüoğlu şöyle devam etti: "Bunların içinde yüzde 80’le ilkokul ağır çekiyor. Yüzde 40 okula gitmiyor diye de anlayabiliriz. Ama 600 bini geçen çocuk şu anda okula gidiyor. Okul çağında 1 milyon Suriyeli çocuk var."

ASKERLİK KONUSUNA ÇALIŞIYOR

Göç İdaresi rakamlarına göre Türk vatandaşlığı alan Suriyeliler'in sayısının 50 bini bulmadığını açıklayan Güllüoğlu, "3 milyonun içinde yüzde 1,5 değil. Bu insanlar oy kullanabilecekler. Ama başka zorlukları var. Askerlik yapacaklar mı? Göç İdaresi şu an çalışıyor. Bunlara Meclis’te karar verilecektir" ifadelerini kullandı.