BIST 10.046
DOLAR 32,47
EURO 34,84
ALTIN 2.418,75
HABER /  GÜNCEL

Financial Times'dan 'Arap uyanışı ve Türkiye'

Gazete, Arap baharını ele aldığı başyazısında 'din Orta Doğu'da demokrasiyi devre dışı bırakacak diye bir şey yok' derken Türkiye örneğini veriyor.

Abone ol

Financial Times başyazısında, İslamcılık ve Arap uyanışını tartışıyor: "Din Orta Doğu'da demokrasiyi devre dışı bırakacak diye bir şey yok" diyor.

Gazetenin buna gösterdiği örnek, Türkiye:

"Arap baharının nereye gittiğinden kaygı duyanlar, kendilerine 'bu ülkeler bunun öncesinde, İslami uyanışı besleyen despotluklar iktidarı sırasında nereye gidiyordu ki?' diye sormalı.

" 'Libya Somali olacak, Suriye yeni Irak' diyenler ardından ağıt yaktıkları yönetimlerin bölgede istikrarsızlığın asıl kaynağı olduğunu kabul etmeli.

"İslamcılar yarışa rakipleri önünde başlamış olabilir, ama şimdi Müslüman Kardeşler'in 'Çözüm İslam'da' gibi boş direniş sloganlarının ötesine geçip, insanların beklediği, istihdam, hizmet, kurumlar, eğitim ve reformları sağlamaları gerekli.

"Şüpheciler İran'da, demokratlarca geniş şekilde desteklenirken sonuçta teokratların ele geçirdiği 1979 devrimini örnek gösteriyor. Ama Türkiye daha doğru bir örnek...

"Çıkarlarını ilahi bir düzen paravanı ardından mollaların aksine, Türkiye'nin post-İslamcı iktidar partisi İslamcılığın çoğulcu bir laik ortamda sentezlenebileceğini düşündürüyor.

"Pek çok Arap Türkiye'de gördüklerini beğeniyor.

"Bu sadece canlı bir demokrasi değil, Hıristiyan Demokratlığın İslam'a uyarlanmış haliyle yönetilen dinamik bir ekonomi... Burada önemli olan model değil; başarısı..."