BIST 9.095
DOLAR 32,37
EURO 35,00
ALTIN 2.325,90
HABER /  GÜNCEL

Fikri Işık, yerli otomobilde yeni model için tarih verdi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye Bilimler Akademisinin (TÜBA) 48. Genel Kurulu öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Abone ol

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin 3. çeyrekte yüzde 4'lük büyümesinin 4. çeyrek ve 2016 yılı için ümit verici olduğunu belirterek, "Türkiye'nin 2015 yılında yüzde 3,5 üzerinde bir büyüme sağlayabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz" dedi.

Türkiye'nin 2015 yılın 3. çeyreğine ilişkin açıklanan büyüme verilerine değinen Işık, yakalanan yüzde 4'lük büyümenin beklentilerin üzerinde olduğunun altını çizdi.

Işık, siyasi belirsizliğin yaşandığı temmuz, ağustos, eylül aylarını kapsayan bu dönemde gösterilen ekonomik performansının önemine dikkati çekti.

Büyümeye katkı sağlayan imalat sanayinin bu dönemde Türkiye'nin istikrara kavuşacağına güvenerek üretime devam ettiğini vurgulayan Işık, şunları kaydetti:

"Türkiye'ye güvenen insanlar bugüne kadar hiç kaybetmedi. 3. çeyrek büyümesi de Türkiye'ye güvenen insanların kaybetmeyeceğini gösteriyor. Türkiye'nin 3. çeyrekte yüzde 4'lük bir bir büyüme yakalaması 4. çeyrek ve 2016 için son derece ümit verici bir durum. 4. çeyrek büyümesini daha da iyi gelecek inşallah. Türkiye 2015 yılında yüzde 3,5 üzerinde bir büyüme sağlayabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bölgemizdeki risklerin çok daha fazla artmaması durumunda 2016 yılının Türkiye açısından çok daha iyi bir yıl olacağını öngörebiliriz."

YERLİ OTOMOBİL

Bakan Işık, yerli otomobilde daha önce belirlenen yol haritasına uygun şekilde çalışmaların devam ettiğini belirterek, bu kapsamda 3 prototipin kamuoyuyla paylaşıldığını 4'üncünün de 22 Aralık'ta hazır olacağını söyledi.

Işık, söz konusu prototipin "cip" diye bilinen crossover modeli olacağını ifade ederek, "Buna da TÜBİTAK'ın teknolojisini yükleyeceğiz ve testlerini başlatacağız. 2016 sonu itibarıyla her türlü arazi iklim ve mevsim şartlarında testlerini denemelerini yapacağımız bir filo üretmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

Işık, 2018 yılında İstanbul Autoshow Fuarı'nda araçları tanıtmayı planladıklarını belirterek, "En son seri üretimini yapacağımız dizaynı 2018'in Mayıs veya Haziran ayında piyasaya çıkaracağımız aracın ilk tanıtımını yapmayı hedefliyoruz. Amacımız, 2019 sonuna kadar da seri üretimden araçların çıkmasını sağlamak ve piyasaya halkımızın beğenisine sunmak" değerlendirmesinde bulundu.

İlk çıkarılacak aracın C segmentinde olacağını belirten Işık, "Arzu ettiğimiz hesapların çıkmasından sonra 'babayiğitle' ilgili çalışmamızı başlatacağız" dedi.