BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.325,56
HABER /  MEDYA

FETÖ’nün kullanım süresi doluyor mu? Eski MİT'çi Cevat Öneş açıkladı

ABD, Fetullah Gülen’i iade edecek mi, ediyor mu? Geçtiğimiz hafta bunu tartık. Sahiden de ABD, Gülen'i iade eder mi? Milliyet yazarı Tunca Bengin'e konuşan Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, FETÖ'nun kullanım süresinin dolmadığını söyledi.

Abone ol

ABD, Fetullah Gülen’i iade edecek mi, ediyor mu?
ABD medyasının “Beyaz Saray, FBI ve bakanlıklara  Fetullah Gülen’in iadesiyle ilgili neler yapılabileceğinin araştırılması talimatını verdi” haberi gündeme bomba gibi düştü. ABD Dışişleri haberi yalanlarken, ABD Başkanı Trump konuyla ilgili soruya “Bu şu anda değerlendirdiğimiz bir şey değil” diye yanıt verdi.

Tartışmalarla birlikte FETÖ’nün kullanım süresi doluyor mu sorusu gündeme geldi. Milliyet yazarı Tunca Bengin, kritiki soruyu eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş'e sordu ve aldığı yanıtı köşesine taşıdı.

KULLANIM SÜRESİ DOLMADI
“FETÖ’nün kullanım süresinin dolup dolmadığını anlamak için Türkiye’nin bu konuyla ilgisine bakacaksın. Türkiye yönetimiyle özellikle iktidarıyla FETÖ olayıyla, tehdidiyle ilgisini devam ettiriyor, önemli görüyor ve hala operasyonlar devam ediyor. Yani Türkiye için öncelikli bir tehdit olduğu konusunda hemfikir. Sadece iktidar değil muhalefetiyle birlikte bu düşünce toplumun çoğunluğunda da hakim. Şimdi Türkiye gibi bir ülkenin böylesine ilgili olduğu, önem verdiği bir konu olunca Türkiye’ye ilgi duyan, Türkiye ilişkilerine ilgi duyan ülkelerin de gerek çıkarları çatışsın, gerek çıkarları bütünleşsin önemli olmaya devam eder.

Ayrıca FETÖ olayının Amerikan politikası içinde ABD’nin, İslam, Ortadoğu politikası içinde de bir yeri var ve bu yer de devam ediyor. Hatta bunu son Suudi Arabistan olayında da gördüğümüz gibi paralellikler de kurulabiliyor. O halde dolmadı. Hala küresel boyutta teşkilatlanması var, ortadan kaldırılabilmiş değil. O halde kullanım süresi dolmadı demektir."

CIA VE FBI'NIN GÜVENİRLİĞİNİ KAYBETMESİNİ İSTEMEZ
"FETÖ ABD İçin hala çok önemli bir araç o halde?" sorusuna Öneş, şu yanıtı veriyor:
"Şüphesiz. Bir de Fetullah Gülen gibi böylesine geniş organizasyona, teşkilatlanmaya sahip bir yapıdan yararlanmış ve bu yararlanma durumunu da birden Fetullah Gülen’in CIA veya FBI ilişkilerini ya da diğer ilişkilerini hemen böylesine harcayarak kuruluşlarının güvenilirliğini de kaybetmesini istemez. Faaliyetleri açısından.
Tabii ki arka planda mutlaka görüşmeler yapılıyordur falan ama Amerikan adalet sistemini de düşündüğümüz zaman öyle hemen Fetullah Gülen’i teslim etmek gibi bir olayın kısa vadede olabileceğini düşünmüyorum. Alternatif olarak düşünülen ABD’den başka bir ülkeye çıkarılması meselesi ilerde gündeme gelir mi gelmez mi o konu tabii ki gelişmelerle görülebilecek bir olay."