BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,84
ALTIN 2.441,95
HABER /  GÜNCEL

FETÖ'nün ananasları yalan oluyor imzalar atıldı!

FETÖ'nün yabancı ülkelerdeki finansal kaynaklarının kesilmesi için hükümet kolları sıvadı. Somali ile imzalar atıldı sırada Kenya ve Uganda var.

Abone ol

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) finans ayağıyla mücadelenin kapsamı genişliyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) vergi cennetlerinin ardından Afrika ülkeleri ile de bilgi değişimine gidiyor. Bu kapsamda Somali ile vergi işbirliği ve bilgi değişimini içeren anlaşma imzalandı. İdare, Kenya ve ananası ile ünlü olan Uganda ile de geçen ay Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmasına ilişkin müzakere gerçekleştirdi. Anlaşmaların onaylanmasıyla birlikte Maliye kazandığı paranın vergisini ödememek için birikimini yurtdışına taşıyanları daha rahat takip edebilecek. Ülkeler arasında her türlü zula taşıma operasyonlarının önüne geçilmesi amacıyla bilgi paylaşımında bulunuluyor.

ANANAS HEDİYESİ

Uganda FETÖ terör örgütü tarafından Türkiye’nin önde gelen işadamlarına ‘ananas’ hediye etmesiyle gündeme gelmişti. Fethullah Gülen’e ait telefon kaydında TUSKON Genel Sekreteri Mustafa Günay ile yapılan görüşmeye ananas damgasını vurmuştu. Günay’ın ses kaydında konuyla ilgili olarak “Bu dostlarımıza Uganda’dan ananas falan gelmiş. İşte efendim onlara göndermiştim. bugün teşekkür mektubu yazmış” ifadeleri yer alıyor. Günay, Uganda’daki petrol rafinerisi ihalesini Türkiye’nin önde gelen holdinglerinden birine vermek için Gülen’den izin istemişti.

Varlık Barışı ile Türk girişimcilere birikimlerini Türkiye’ye getirmeleri için yeni bir şans daha tanınırken, Maliye Bakanlığı gizli hesapların görülmesini sağlayacak anlaşmaların sayısını da artırıyor. 1970 tarihinde Avusturya ile imzalanan Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması’ndan (ÇVÖA) sonra bugüne kadar çok sayıda ülke ile ikili görüşme gerçekleştirildi. Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması sayısı 88’e çıktı. Anlaşmaları yürürlükte olan ülkelerden 27’si Avrupa Birliği (AB) üyesi...

NAİROBİ’DE ANLAŞMA

Türkiye ile Kenya Cumhuriyeti arasında akdedilmesi öngörülen Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmasına ilişkin müzakereler 14-15 Temmuz 2016 tarihleri arasında Nairobi’de gerçekleştirildi. Müzakereler olumlu bir atmosfer içerisinde yapıldı. Anlaşmanın eki ve protokolün tamamı üzerinde uzlaşmaya varıldı. Anlaşmanın imzalanarak yürürlüğe girmesi halinde her iki ülkenin girişimcileri bakımından vergisel yönden istikrarlı bir yatırım ortamının sağlanması hedefleniyor. Türkiye ile Uganda Cumhuriyeti arasında akdedilmesi öngörülen Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmasına ilişkin müzakereler ise 11-12 Temmuz 2016 tarihleri arasında Uganda’da gerçekleştirildi.

SOMALİ İLE İMZALANDI

‘Türkiye ile Somali Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması’ ise 3 Haziran 2016 tarihinde Mogadişu’da imzalanmıştı. Maliye Bakanlığı yurtdışına para kaçırmalarının önlenmesine yönelik çalışmanın kapsamına daha fazla ülkeyi almayı planlıyor. GİB, henüz anlaşma sağlanamayan vergi cennetlerini de kapsama almak için çalışma yürütüyor. Vergi cennetleri olarak adlandırılan bu ülkeler, herhangi bir vergi yükü olmadığı için tercih ediliyor. Örneğin Türkiye’de herhangi bir işadamı parasını bankaya yatırdığında elde ettiği faiz gelirinin vergisini ödemek zorunda. Ancak vergi avantajı bulunan ülkelerde herhangi bir ödeme yapılması gerekmiyor. 50 milyar dolardan fazlası İsviçre’de olmak üzere yurtdışında Türkler’e ait 100 milyar dolardan fazla birikim olduğu hesaplanıyor.