BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,62
ALTIN 2.391,74
HABER /  GÜNCEL

Fethullah Gülen Başbakan'a karşı

Erdoğan'ın, "olayların gerisinde türban yasağı var" yorumu, Fransa Başbakanı Villepin ile Fethullah Gülen'i aynı çizgide buluşturdu.

Abone ol

Fransa'da patlak veren sokak eylemleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Bu eylemlerin gerisinde Fransa'da okullarda Müslüman kız öğrencilere uygulanan türban yasağı var" şeklindeki açıklamasıyla Türkiye'de de büyük bir tartışmaya yol açmıştı.

Erdoğan'ın bu sözlerine tepki yalnızca medyadan, muhalefetten gelmedi. Fransa Başbakanı Dominique de Villepin, yaptığı bir açıklamayla Erdoğan'ın değerlendirmesinin gerçeği yansıtmadığını söyleyerek rahatsızlığını açık ifadelerle kayda geçirdi.
Bu sözlerin Başbakan'ın ağzından yarattığı en önemli risk, şiddet ile Müslümanlığı ilişkilendirmesiydi.

Gülen'den eleştiri

Başbakan'ı bu konuda eleştirenler, yalnızca Türkiye'deki köşe yazarları, muhalefet ve Fransız devlet adamları ile sınırlı kalmadı.

Fethullah Gülen de Amerika kıtasından sessizliğini bozmak ihtiyacını duydu ve cemaatine yakınlığıyla bilinen Aksiyon dergisine verdiği bir mülakatla Erdoğan'ın yaklaşımına katılmadığını hissettirdi.
Şöyle dedi Fethullah Gülen:

"Bu olaylar 'Müslümanca yaşamak isteyenler vardı. Onlara baskı yapılıyordu. Başörtüsü problem oluyordu' gibi yaklaşımlarla izah edilemez. Paris'te cereyan eden olayların Müslümanlıkla bir alakası yoktur."
Gülen, ardından olayları Fransa'daki göçmenlerin ikinci sınıf vatandaş gibi görülmeleri, bilinçaltlarındaki ezilmişlik duygusu gibi bir dizi sosyolojik ve kültürel faktörle izah etti.

Fethullah Gülen ardından ekledi:

"Belli bir konumda bulunan insanlar çok dikkatli konuşmalıdırlar."
Başbakan Erdoğan, son zamanlarda yaptığı çıkışlarda "Ulema görüşü"ne ne kadar çok önem verdiğini açıklamıştı.
Cemaatin bünyesinde yayımlanan Zaman gazetesinden, hakkında "Ulema Geleneğinin Son Islahatçısı: Fethullah Gülen" başlıklı bir tebliğ hazırlandığını da öğrendiğimiz Fethullah Hoca'nın uyarısı, bu alanda "mürekkep yalamış" Başbakan'ın dikkatine sunulur.
Eleştiriye tahammül eşiği bir hayli düşük olan Başbakan, bakalım Ulema'nın vetosunu nasıl karşılayacak?

Kaynak: