BIST 10.159
DOLAR 32,22
EURO 35,07
ALTIN 2.472,20
HABER /  DÜNYA

FED’in kararı önemli ama...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD Merkez Bankası FED’in tahvil alımını azaltmama kararına ilişkin,”FED’in kararları dünya ekonomisi açısından...

Abone ol

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD Merkez Bankası FED’in tahvil alımını azaltmama kararına ilişkin,”FED’in kararları dünya ekonomisi açısından önemli ama biz ona sırtımızı dayayamayız” derken, THY’nin özelleştirileceğine ilişkin çıkan haberlere ise “Türk Hava Yolları’nın özelleştirilmesi gibi bir çalışmamız yoktur” dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ceylan Otel’de gerçekleştirilen “4. İstanbul Finans Zirvesi”ne katıldı. Toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Şimşek, FED’in tahvil alımını azaltmama kararını ve Türk Hava Yolları’nın (THY) özelleştirileceğine ilişkin haberleri değerlendirdi.
Bakan Şimşek, “Türkiye FED’in politikasındaki değişiklikten muhtemelen en fazla etkilenebilir ülkeler arasında görünüyordu. Dolayısıyla Türkiye’nin bu anlamda rahatlamada da olumlu etkilenmesi son derece doğaldır. Biz yine yapısal reformlara, gündeme odaklanacağız. FED’in kararları dünya ekonomisi açısından önemli ama biz ona sırtımızı dayayamayız” diye konuştu.

CARİ AÇIĞA VURGU YAPTI
Bakan Şimşek, Amerika’nın ekonomi dünyasında önemli olduğunu belirterek, ”FED Amerikan Merkez Bankası. Amerika ekonomi dünyasının en önemli motorlarından bir tanesidir. Ama aynı zamanda dolar, dünya için bir rezerv parasıdır. Şimdi parasal genişlemeye ilişkin çok hayati bir kararın piyasalara yansımasının ciddi boyutları olması kadar doğal bir şey olamaz. Türkiye daha hassas olabilir. Aslında bizim temeller sağlam ama bizim bir cari açığımız var. Bizim maalesef bizi nispeten kırılgan yapan cari açık boyutu var. Ekonomisin diğer kısımlarında temeller sağlam. Ama buna rağmen etkileniyoruz. Çünkü bizim dışarıdan tasarrufa ihtiyacımız var” diye konuştu.
Basın mensuplarının THY’nin özelleştirilmesine yönelik bir soru üzerine Bakan Şimşek, “THY’nin özelleştirilmesi gündemimizde değil. Türk Hava Yolları’nın özelleştirilmesi gibi bir çalışmamız yoktur. Bir ara danışman alma noktasında çalışma oldu. Onun da amacı küresel havacılık sektöründeki gelişmeleri takip edebilmek için” dedi.
Bakan Şimşek, Milli Piyango’nun özelleştirilmesinde son aşamaya geldiklerini de açıkladı. Şimşek, “Bir yönetmelik çıkması lazım. O yönetmeliğe ilişkin bazı hususlar var. O nedenle henüz ben size kesin bir takvim vermeyeyim. Ama bu sene içerisinde eminim ona ilişkin somut bir adım atılacak” diye konuştu.
(İHA)