BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  EKONOMİ

FED faiz kararı bugün açıklanıyor Dünya kilitlendi!

FED faiz kararını bütün dünya piyasaları nefeslerini tutarak bekliyor FED bu hafta yapacağı toplantının ardından faiz arttırmının tarihi konusunda 'sabırlı' olunacağına dair ifadeyi kullanmayı bırakabilir.

Abone ol

Piyasada bugün Merkez Bankası'nın (TCMB) ekonomistlerle gerçekleştireceği toplantı ve ardından Türkiye piyasalarının kapanışı sonrası açıklanacak ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararı merkal bekleniyor FED'in faiz kararı akşam saatlerinde açıklanacak.

FED KARARI NEDEN ÖNEMLİ?

FED'in faiz kararının ABD'de faizlerin yaklaşık on yıldır ilk defa artırılmasına zemin hazırlayacağı tahmin ediliyor.

MERKEZ BANKASI FED KARARI SONRASI 'OLAĞANÜSTÜ' TOPLANABİLİR'

Habertürk'te yer alan ekonomi analizlerine göre Merkez Bankası, FED’in bugün alacağı faiz kararının ardından, duyuru metninde ‘sabırlı‘ ifadesi kalırsa olağanüstü toplanıp faiz indirim kararı alabilir ya da Nisan ayında indirime gidebilir.

"SABIR" İFADESİ KALKARSA...

‘Sabırlı’ ifadesi kalkarsa indirim zora girecek...

ABD'de açıklanan güçlü istihdam verileriyle birlikte FED'in faiz artırımlarına karar verirken "sabırlı" olacağı şeklindeki ifadesinden vazgeçmesi, ancak faiz artırım kararını enflasyon başta olmak üzere ekonomideki gelişmelere bağlı olarak alacağı düşünülüyor. En son 2006 ortasında faiz artırımına giden Fed, politika faizini 2008 sonundan bu yana sıfır ile yüzde 0.25 aralığında tutuyor.

MERKEZ BANKASI

Merkez Bankası iki ay art arda yaptığı faiz indirimlerinden sonra dünkü toplantısında politika faizi olan 1 hafta vadeli repo faizini yüzde 7.50’de sabit tuttu. Benzer şekilde faiz koridorunda bir değişiklik yapılmadı alt band yüzde 7.25 ve üst band ise yüzde 10.75’te bırakıldı. 

FAİZ KARARI METNİ

Banka faiz kararını açıkladığı metinde ise bu kararı neden aldığını iki önemli konunun altını çizerek ifade etti. Merkez Bankası’nın ekonomideki daralma ve olası politik baskılara rağmen önümüzdeki dönemde FED’in faiz artırımı konusunda beklentilerin tersine ılımlı adım atması ve buna paralel kurda düzelmeyi görmeden politika faizini indirmekte çekingen davranacağı sinyalini verdi. Bir önceki metinde temkinli para politikasının enerji ve gıda dışı çekirdek enflasyon göstergeleriyle birlikte enflasyonu da olumlu etkilediği belirtilirken son metinde enflasyon çıkarıldı. Böylece Merkez’in enflasyonun düşeceğine yönelik inancının kaybolduğu anlaşılırken “Kurul çekirdek enflasyondaki düşüşün devam edeceğini öngörmektedir” cümlesinin de çıkarılması bu düşünceyi pekiştirdi. Bu cümle bankanın muhtemelen TL’deki değer kaybı nedeniyle çekirdek göstergelerin düşmesi konusunda eskisi kadar emin olmadığını gösterdi.

FITCH'İN CUMA GÜNÜ AÇIKLAYACAĞI NOT DEĞERLENDİRMESİ

Piyasada Fed'in faiz kararları ardından ise kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Cuma günü açıklayabileceği not değerlendirmesi takip edilecek.

Fitch'in ülke notu derecelendirme takvimine göre Türkiye'nin kredi notuna dair değerlendirme 20 Mart Cuma günü ve 18 Eylül Cuma günü yayımlanabilecek. Fitch Türkiye'yi "durağan" görünüm ile yatırım yapılabilir en düşük kademe olan BBB- seviyesinde derecelendiriyor.