BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  EKONOMİ

FED faiz indirimi yaptı

ABD Merkez Bankası, faiz oranlarını çeyrek puan düşürdü.

Abone ol

Amerikan Merkez Bankası, faiz oranını çeyrek puan düşürerek yüzde 4 buçuğa çekti. Merkez Bankası'nın bu konudaki yetkili komisyonu, bu adımın son zamanlarda emlak ve finans piyasalarında yaşanan krizin ekonomiye vereceği zararı önlemeyi amaçladığını duyurdu.

Banka, dört yıl aradan sonra ilk kez geçen ay faiz oranını yarım puan indirmişti. Amerikan Merkez Bankası, ekonomik büyümenin önümüzdeki aylarda yavaşlamasının beklendiğini söylüyor. Bazı uzmanlar da ekonomik durgunluğa girilmesinden endişeli.

Faiz oranlarındaki indirim işte bu riski azaltmayı hedefliyor. Sorunlar, konut kredilerinin geri ödemelerinin yapılamamasından kaynaklanmış, bu durum mali piyasalarda dalgalanmaya neden olmuştu.

Şimdi kaygılar emlak piyasasında odaklanıyor. Zira bazı bölgelerde konut fiyatları düşmüş durumda. Ülke genelinde emlak piyasası zorda.

Bu durumun tüketici harcamaları üzerinde baskı oluşturabileceği belirtiliyor. Merkez Bankası'nın faiz indirimi, konutlar için borçlanma maliyetini düşürecek ve böylece krizin emlak piyasasına vereceği zarar hafifleyecek.

Ancak Merkez Bankası, enerji ve diğer kalemlerin fiyatlarındaki artışın enflasyonu yükseltecebileceği uyarısında bulundu. New York borsasında ham petrolün varili 94 dolara çıktı.

Faiz oranlarının düşürülmesinin doları zayıflatabileceği belirtiliyor. Doların düşük olmasının ithal ürünlerinin fiyatını artıracağı bunun da enflasyonu körükleyebileceği düşünülüyor.

Ekonomi uzmanlarına göre emlak piyasasındaki krizin yanında enflasyonun da sorun haline gelmesi durumunda Merkez Bankası'nın yeni faiz indirimleriyle piyasalara müdahale etmesi zorlaşacak.