BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Fed beklenen faiz kararını açıkladı

Dünya para piyasalarının beklediği Amerikan Merkez Bankası faizlerle ilgili kararını verdi. Kararla birlikte dolarda hızlı bir düşüş yaşandı.

Abone ol

Dünyanın merakla beklediği kritik açıklama geldi. ABD Merkez Bankası faizlerde değişikliğe gitmedi. 2016`da faiz artış tahmini 4`ten 2`ye geriledi.

DOLAR KURU FED FAİZ KARARI SONRASI BUGÜN KAÇ LİRA? CANLI DOLAR KURU VERİLERİ İÇİN TIKLAYIN

Dünya genelinde piyasaların merakla beklediği ABD Merkez Bankası'nın (Fed), açıklaması geldi. 2015’in son toplantısında faizleri 25 baz puan

Fed'in kararı öncesi dün dolar hızla değer kazanarak 2.91 seviyelerinde işlem gördü. Fed'in faiz kararı dolar 2.87'lere kadar geriledi.

 artıran Fed, mart ayını da pas geçti ve iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) ardından faizlere dokunmadı. Faiz oranı böylece yüzde 0.25- yüzde 0.50'de sabit kaldı.

2016 için faiz artış tahmini 4'ten 2'ye düştü.

DOLAR 2,88'E GERİLEDİ

Fed kararının açıklanmasının ardından dolar/TL gevşedi. Açıklama öncesinde uluslararası piyasalarda 2,91'in üzerinde işlem gören kur 2,88'e çekildi.

Küresel ekonomik gelişmelere vurgu yapılan açıklamada "Küresel ekonomik gelişmelere risk oluşturmaya devam ediyor" ifadesine yer verildi.

KARAR OY BİRLİĞİ İLE ALINMADI

Fed kararı 1'e karşı 9 oy ile alındı. Kansas City Fed Baikanı Esther George karara muhalefet etti.

UZMANLARIN BEKLENTİSİNE PARALEL

Uzmanlar da Fed’in bu ayki toplantıda faiz artışına gitmesini beklemiyordu. Öte yandan ekonomistler daha önce 2016 yılı için dört faiz artışı beklerken, bu beklentiler şimdiler de geriledi.

10 YIL ARADAN SONRA İLK KEZ FAİZ ARTIRMIŞTI

Fed 2015 yılının son toplantısında 10 yıl aradan sonra faizi ilk kez artırmıştı.