BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Facebook kendi 'uygulama mağazası'nı açtı

Facebook, sosyal paylaşım sitesinin taşınabilir cihazlarda kullanımını kolaylaştıracak uygulamaların yer alacağı bir uygulama mağazası açtı.

Abone ol

Facebook, sitenin taşınabilir cihazlarda kullanımını kolaylaştıracak uygulama mağazasını (app store) devreye soktu.

Şirket, App Center (Uygulama Merkezi) olarak adlandırılan mağazanın ''Draw Something - Bir Şeyler Çiz gibi mükemmel uygulamalar bulmak için yeni ve merkezi bir yer'' olacağını savundu.

Uygulama programları yazanlar, yakın gelecekte satılacak uygulamalar için belli bir ücret talep etme olanağına da sahip olacak.

Facebook'un açıklaması, taşınabilir cihaz kullanımındaki artışların şirketin gelecekteki reklam gelirlerini zayıflatmasından kaygı duyulduğu bir döneme denk geldi.

Facebook'tan Aaron Brady şirketin program tasarım blogunda yayınladığı mesajında, App Center'in önümüzdeki bir kaç hafta içinde küresel düzeyde faaliyete geçmesini beklediklerini açıkladı.

Brady, uygulama tasarımcılarının bugünden ''mağaza''nın faaliyete geçtiği dönemde hazır olabilmek için çalışmalara şimdiden başlamaları çağrısında bulundu.

Facebook yetkilisi, mağazanın Apple App Store ya da Google Play'le başa baş rekabet edebilecek bir şekilde tasarlanmadığını da vurgularken, ''Kullanıcıların App Center'den kendi cihazlarıyla uyumlu uygulamaları tarayacaklarını, eğer bir uygulamanın yüklenmesi gerekiyorsa bunu App Store ve Google Play'e yönlendirilerek yapacaklarını'' söyledi.

Frost & Sullivan adlı şirketin sektör uzmanlarından Saverio Romeo, mağaza açılacağı duyurusunun Facebook'un da taşınabilir cihazlarla internete erişim sektöründe büyük bir oyuncu olmak istediğine işaret ettiğine dikkat çekiyor.

Hisseleri 18 Mayıs'ta halka arz edilecekolan Facebook piyasa değerinin ilk aşamada 100 milyar dolar civarında oluşmasını bekliyor.

Facebook, halka arzda hisse fiyatını 28-35 dolar olarak belirledi. Bu fiyat, şirketin değerini 85-95 milyar dolara çıkarıyor.

Bu, internet alanında en büyük halka arz. 2004'te Google halka 23 milyar dolarlık bir değerle açılmıştı.

Halka arzdan sonra da yüzde 57,3'lük oy hakkıyla şirketin kontrolü Facebook'un kurucusu ve İcra Kurulu Başkanı Mark Zuckerberg'de olmaya devam edecek.

Zuckerberg'in Facabook'ta yüzde 31'5 payı olacak. Üst fiyat sınırından bu hisselerin toplam değeri 17,6 milyar dolara ulaşıyor.

Bu rakamın Mark Zuckerberg'i Forbes'un en zenginler listesinde 33'üncülüğe yerleştirebileceği belirtiliyor.