BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Facebook 'askerler öldürülmeli' diyen sayfayı kapattı

Facebook üzerinde açılan ve 'Askerler tecavüzü ve ölümü hak ediyor' diyen sayfa yayından kaldırıldı. Ancak kaldırılma gerekçesi içerik değil, hesabın sahte olması.

Abone ol

Facebook, Haziran 2013’te açılan ve aralarında askerlerin de bulunduğu kullanıcılarının tepkisine hedef olan sayfayı kapattığını açıkladı.

Facebook yönetimi, sayfanın kuralları çiğnemediği konusunda ısrarcı olsa da, BBC tarafından sayfa sahibinin kimlik bilgilerinin sahte olduğu konusunda uyarılınca sayfayı yayından kaldırma kararı aldı.

Facebook’un standartları

“Askerler öldürülmeli” sloganıyla kurulan Facebook sayfasında “Safraları temizlememize ve korkakları ortadan kaldırmamıza yardım edin” çağrısı yapılıyordu. Facebook’un kuralları kapsamında bir sayfanın yayından kaldırılması için somut, fiziksel saldırı tehdidi olması gerekiyor.

Facebook’tan daha önce yapılan açıklamada söz konusu sayfanın yayından kaldırılması için yeterli delil olmadığı belirtilmişti.

Facebook sözcüsü de “Bazen Facebook’ta kızgın ve hoş olmayan fikirler görebiliyoruz ancak bu fikirler kimseyi doğrudan hedef almayabiliyor” açıklamasını yaptı. Sözcü, asker karşıtı sayfanın sahibinin sahte kimlik bildirdiğini, bu nedenle de sayfanın kapatıldığını belirtti. Ancak Facebook, kimlik bilgilerinin sahte olduğunu, ancak BBC Teknoloji Muhabiri Rory Cellan-Jones’un uyarısı üzerine tespit edebildi.

“Saygı istiyoruz”

Facebook üzerinde açılan ve belli kesimleri hedef alan sayfalar kullanıcıların tepkisini çekmeye devam ediyor.

BBC’ye konuşan İngiliz ordusundan emekli Stef Proietti, Facebook’un bu tür nefret sayfaları konusunda daha katı bir tutum içerisinde olması gerektiği görüşünde.

İfade özgürlüğü

Ancak akademisyenlere göre Facebook’un sayfayı içerik nedeniyle yayından kaldırmaması anlaşılabilir bir durum.

BBC’nin sorularını yanıtlayan Oxford Internet Enstitüsü’nden Joss Wright, “Silikon Vadisi’nde kimse ifade özgürlüğünü ihlal eden bir kurum imajının üzerinde kalmasını istemez. Çünkü ifade özgürlüğü bu şirketlerin özünü oluşturmaya devam ediyor” dedi.

Joss Wright, asker karşıtı sayfanın büyük olasılıkla içerik nedeniyle kaldırıldığını söyledi ve “Ancak Facebook yönetimi gerekçenin teknik bir konu olduğunu söylemek durumundaydı. Bence bu duruşlarını korumaya çalışacaklar ve sitedeki içeriğin polisliğini yapma görevini üstlenmeyi istemeyecekler” dedi.