BIST 10.273
DOLAR 32,27
EURO 34,79
ALTIN 2.409,45
HABER /  GÜNCEL

F. Times'da 'soykırımı inkar' tasarısı

Financial Times gazetesi Paris'in, soykırımı inkar tasarısına yönelik girişime tepki gösteren Türkiye'yi ekonomik önlemlere yönelmeme konusunda uyardığını yazıyor.

Abone ol

Financial Times gazetesi, Fransa meclisinin Ermenilerin soykırıma uğraması olarak tanımladığı 1915 olaylarının inkârını cezalandırma girişimini ele almış.

Gazete Paris'in, girişime tepki gösteren Türkiye'yi ekonomik önlemlere yönelmeme konusunda uyardığını yazıyor.

"Türk iş dünyasının liderleri Fransız meclisinin girişimi aleyhinde lobi yapan Türk parlamenter heyetine katılırken, Fransa dışişleri bakanlığı Ankara'ya açıkça, Dünya Ticaret Örgütü kuralları ve Avrupa Birliği anlaşmalarına uymak durumunda olduğunu hatırlattı."

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun teklif geçerse, havacılık ve enerji konusundaki ihalelerin tehlikeye girebileceği imasına yer veren Financial Times, şöyle devam ediyor:

"Paris bu gibi tehditlere açık yanıt vermekten kaçındı, ancak Fransız yetkililer bu açıklamanın ters teptiğini söylüyor. Üst düzey bir yetkili 'Bu artık baskı ve meşru lobi çalışmasının ötesine geçip sindirme girişimine dönüştü. Bu, kabul edilemez.' diyor. "

Financial Times'a göre yetkililer Fransız şirketlerinin çıkarlarına yönelik bir tehdidin asıl Türkiye'ye zararı olacağını söylüyor. Zira Fransa ülkedeki 3. büyük dış yatırımcı.

970 kuruluşu, 12 milyar euro'luk yatırımı, 1 milyonu aşkın turisti var.

FT, Fransa hükümeti teklifin onaylanmasını önlemek için devreye girmeye niyetli değil, ancak özellikle Suriye lideri Beşar Esad'ı görevden ayrılmaya ikna etmek için Türkiye ile işbirliği yapmak istiyor diye yazmış.

Yasa teklifi yarın gündemde

Fransız hükümeti, Meclisteki başkanlık divanında, 1915 olaylarının 'soykırım olduğunu inkâr etmenin' suç sayılmasını öngören yasa teklifinin gündeme alınmasına itiraz etmedi. Böylece yasa tasarısının yarın oylamaya sunulması kesinleşti.

Fransa meclisi yasalar komisyonu iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Marsilya milletvekili Valerie Boyer tarafından hazırlanan yasa tasarısını 7 Aralık'ta kabul etmişti.

Tasarıda, ''Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların reddi, bir yıl ve 45 bin euro para cezasına çarptırılır'' ifadesi yer alıyor.

Fransa parlamentosu, 29 Ocak 2001 tarihinde, ''Fransa, 1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır'' ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı onaylamıştı.