BIST 10.046
DOLAR 32,36
EURO 34,77
ALTIN 2.409,63
HABER /  GÜNCEL

'Eylemcilerin sağlık sorunları sürüyor'

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, cezaevlerinde açlık grevi yapan eylemcilerin sağlıklarıyla ilgili kritik sorunların devam ettiğini söyledi.

Abone ol

Baluken, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, açlık grevinin 68 günün ardından sonlandırıldığını anımsattı.

Açlık grevinde 65-70 gün aralığının en fazla ölümlerin görüldüğü dönem olduğunu anlatan Baluken, eylem yapanların sağlıklarıyla ilgili kritik sorunların devam ettiğini belirtti.

HEKİM-HASTA İLİŞKİSİ DIŞINDA BİR KİMLİK GÖZETİLEMEZ

Eylemcilerin tedavi sürecinde hastane ve cezaevlerinde, tutukluların yataklara kelepçelenerek tedavi edildiğine dair haberler aldıklarını öne süren Baluken, yaptıkları görüşmeler sonucunda bu sorunun kısmen çözüldüğünü ifade etti. Baluken, hekimlerin tedavi sürecinde dünya görüşü ya da telkinlere göre hareket etmemesi gerektiğini dile getirerek, “Bir hasta önlerine gelince, hekim-hasta ilişkisi dışındaki hiçbir kimlik gözönünde bulundurulamaz” dedi.

Yanlış müdahalenin Wernicke Korsakov gibi kalıcı hastalığa yol açabileceğini anlatan Baluken, Adalet ve Sağlık bakanlıklarını gerekli koşulların sağlanması ve doktorlara çağrıda bulunulması konusunda göreve davet ettiklerini söyledi.

ÖCALAN'IN ETKİSİNİN FARKINDA OLMAK GEREKİR 

Açlık grevinin, Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan yoluyla verdiği talimatla mı, devlet görevlilerinin yaptığı görüşmeyle mi sona erdiğinin sorulması üzerine Baluken, “Öcalalan'a yaklaşırken sorunu istihbaratçılara, güvenlikçilere, kamu görevlilerine devreden bir yaklaşımın çok doğru bir yaklaşım olmadığını düşünüyoruz. Öcalan'ın Kürt hareketi üzerinde, örgütü üzerinde ortaya koyduğu iradenin farkında olmak gerekir” dedi.

Baluken, terör örgütü elebaşının avukatlarıyla görüşmesi konusunda hükümetin yaklaşımını önümüzdeki günlerde göreceklerini belirterek, görüştürülmemenin hukuk dışı olduğunu savundu.