BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

'Euro'dan dönüş yok'

Avrupa Merkez Bankası'nın kritik toplantısı sona erdi. Başkan Draghi'nin açıklamaları ardından İtalyan ve İspanyol borsa endeksleri düştü. Draghi Euro'dan vaz geçmeyecekleri mesajını yinelerken tahvil alımlarıyla ilgili ayrıntılı açıklamalar yaptı.

Abone ol

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, euro para birimini desteklemek için alınacak önlemlerle ilgili olarak önümüzdeki haftalarda yeni öneriler açıklayacağını söyledi.

Frankfurt'ta basın toplantısı düzenleyen Draghi'nin açıklamaları, Merkez Bankası'nın söz konusu "önlemleri" almak için AB bünyesindeki destek ve yardım fonlarından yararlanan ülkelerin paralel önlemler almasını şart koştuğu izlenimi belirdi.

Merkez Bankası Başkanı "doğrudan açık piyasa operasyonları" düzenleyeceklerini söyledi.

"Euro'dan dönüş yok" diyen Draghi, Euro Bölgesi'ndeki bazı ülkelerin tahvil satışlarında belirlenen maliyet risk oranının kabul edilemez düzeyde olduğunu söyledi.

Maliyet risk oranı, tahvili satın alanların katlanmayı gözönüne aldıkları faiz oranını ifade ediyor.

Bu çerçevede, Draghi, Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil piyasalarında güçlük yaşayan ülkelere yardımcı olmak için harekete geçebileceğini söyledi.

"Tahvil alımları başlıyor"

Draghi, Merkez Bankası'nın tahvil alımlarına yeniden başlayacağını ancak bunun Menkul Değerler Piyasası Programı'ndan farklı olacağını söyledi.

Mario Draghi’nin sözünü ettiği program, kamuya açık piyasalardaki banka ve diğer finansal kuruluşların tahvillerinin büyük miktarlarda satın alınmasıyla ilgili.

Draghi, uygulanacak yeni programın, kısa vadeli tahvillerle ilgili olduğunu söyledi.

Kısa vadeli tahvil alımıyla ilgili adımın Almanya'nın bazı endişelerini gidermesi bekleniyor.

Siyasetçilere çağrı

Ne var ki Draghi, piyasalara müdahale tasarrufunun kısa bir süreyle uygulanacağını vurguladı ve bunu, devletler gerekli adımları atana dek piyasaları mutlu etmek için yaptıklarını belirtti.

Draghi, "Euro Bölgesi'ndeki siyaset belirleyiciler, bütçe konsolidasyonlarını sağlamak için hamle yapmak, yapısal reformları hayata geçirmek ve Avrupa'nın kurumsal yapılanmasını büyük bir kararlılıkla sürdürmek zorunda" dedi.

Draghi, özel yatırımcıların "büyük küçüğün hakkını alır" şeklinde ifade bulan endişelerini giderme yönünde de önlemler alacağını söyledi.

Söz konusu endişeler, tahvili satın alınan ülkelerin temerrüde düştüğü bir durumda Merkez Bankası’na tahvil alıcısı olarak acil yardım fonlarından aslan payının ayrılmasıyla ilgili.

Bugünkü görünümde, İspanya'nın borçlanma maliyeti yüksek seviyelerde seyrederken, bu, topyekün bir kurtarma paketine ihtiyaç duyacağı endişesini arttırdı.

Hisse senetleri endeksleri düştü

Draghi'nin açıklamasını izleyen saatlerde İspanyol ve İtalyan tahvil maliyet risk oranı değişmedi ancak hisse senedi piyasaları endekslerinden yüzde 4'ü bulan düşüşler oldu.