BIST 9.975
DOLAR 32,39
EURO 34,74
ALTIN 2.435,97
HABER /  MEDYA

Etyen Mahçupyan'dan Hasan Cemal'e yanıt

Akşam gazetesi yazarı Etyen Mahçupyan, kendisine sent sözlerle yüklenen Hasan Cemal'e köşesinden yanıt verdi.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM - Hasan Cemal'in "İsmini kendi köşemde, bir dip not olarak bile geçirmek istemiyorum" sözleriyle yüklendiği Etyen Mahçupyan'dan Cemal'e yanıt geldi.

Akşam gazetesi yazarı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başdanışmanı Etyen Mahçupyan, bugünkü yazısına "Hasan Cemal bana çok kızmış. Unutmak istediğini hatırlattığım için. Dert etmesin… Nasılsa yine unutur" notunu düştü.

HASAN CEMAL, MAHÇUPYAN'A NEDEN KIZDI?

Hasan Cemal "Daha şimdiden, yarınlarda yazılacak 'diktatörleri aklama antolojisi'ndeki yerini garantilemiş olan bir ismi kendi köşemde, bir dip not olarak bile geçirmek istemiyorum" cümlesi ile çok sert yüklendiği Etyen Mahçupyan'a neden bu kadar kızmıştı?

Yazılarında polemiğe giriştiği isimleri bir dipnot ile eleştirmesi ile de tanınan Mahçupyan, Hürriyet'ten Cansu Çamlıbel'e verdiği mülakatta "AK Parti iktidarında mağdur olduğumu hiçbir şekilde düşünmüyorum, tam aksini düşünüyorum. AK Parti iktidarında ben çok daha özgür oldum; hem bir Ermeni olarak hem bir aydın olarak" demiş ve Hasan Cemal'in Milliyet'ten kovulma süreci ile ilgili de konuşmuştu.

İşte Mahçupyan'ın o röportajda söylediklerinden bir kısmı:

GAZETECİLERİN İŞİNİ KAYBETMESİ ABARTILIYOR

Medya kendini siyasetçi yerine koydu, bazı insanlar öyle davrandılar. Tayyip Erdoğan da o kişilerin bu siyasi alana girmesini bir vesile sayarak, onları örnek gösterdi. Ama bu çıkışın ardından onlar işlerini Tayyip Erdoğan yüzünden kaybetti demek bana çok doğru gelmiyor. Bu çok abartılıyor, kaç kişi gerçekte işini kaybetti? Biz köşe yazarları ne kadar işimizi hak ediyoruz zaten? Biz neden böyle pozisyonlara sahibiz ki?

HASAN CEMAL, ERDOĞAN İLE DEĞİL PATRONU İLE TAKIŞTI

(Hasan Cemal, Ahmet Altan, Mehmet Altan, Yasemin Çongar gibi uzun süre aynı düşündüğü gazeteciler gazeteciliği bırakıp siyaset mi yaptı?) Ya da gazeteleri siyaset yaptığı için böyle oldu. Gazeteleri kendilerine medya fonksiyonlarının dışında fonksiyonlar addettikleri için, birtakım uyumsuzluklar sonrasında bazı insanlarla yollarını ayırdılar. Mesela Hasan Cemal ayrılmasına sebep olan o yazıda kendi patronuna söylenmemesi gereken cümleler kullandı ve o paragrafı da oradan çıkarmadı. Bunun Tayyip Erdoğan'la bir alakası yoktu ki.

HASAN CEMAL GEÇMİŞİ GENİŞLETME İHTİYACI DUYDU

Öncelikle Hasan Cemal ayrıldıktan hemen sonra çevresine olayı anlatırken tam olarak size dediği gibi anlatmamıştı ama 'bellek' giderek ideolojik ya da psikolojik bir süzgeçle yaşatılabiliyor. Diğer taraftan Başbakan'ın sizin sözlerinizle "bir gazete patronunu yayınlarla ilgili azarlaması", eğer yaşanmışsa tabii ki şık olmazdı. Ancak olayın böyle olmadığını biliyoruz. O gazete patronu Erdoğan'ı aramış ve kendi konumunu anlatırken duygusal anlar yaşamıştı. Ayrıca Cemal'in yazısı ortada. Oradaki kendi patronu ile ilgili satırlar da duruyor. Medya dünyası bu olayı bütün detaylarıyla biliyor zaten. Ama belki de Cemal geçmişi Erdoğan'ı suçlamayı mümkün kılacak kadar genişletme ihtiyacı duymuştur.