BIST 10.188
DOLAR 32,36
EURO 34,68
ALTIN 2.394,46
HABER /  DÜNYA

Esnaf siftah yapamıyor artık yeter

TESKOMB Genel Başkanı Abdülkadir Akgül, Gezi parkı eylemleri karşısında esnafın sabrının tükendiğini belirterek, "Esnaf 35 gündür siftah ya...

Abone ol

TESKOMB Genel Başkanı Abdülkadir Akgül, Gezi parkı eylemleri karşısında esnafın sabrının tükendiğini belirterek, "Esnaf 35 gündür siftah yapamıyor. Gösterilere karşı değiliz. Esnaflar olarak ’artık yeter’ dememin vakti geldi" dedi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB), Gezi Parkı eylemleri nedeniyle esnafın yaşadığı sıkıntıları anlatmak için bir basın toplantısı düzenledi. Galatasaray Meydanı’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan TESKOMB Genel Başkanı Abdülkadir Akgül, “Bizler binlerce yıldır her gün kapımızı besmele ile, hak için, hizmet için, bereket için, ülkemize milletimize zeval gelmesin diye dua ederek açarız. Kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri yaşatır yeni nesillere rehberlik ederiz. Türkiye’nin omurgası ve toplumun çimentosuyuz. Kriz dönemlerinde önce bizler kemer sıkarız, Türkiye’nin temel direği olmanın kolay olmadığını bilir, meselelere sabırla yaklaşırız” dedi.
Son dönemde yaşanan Gezi parkı olaylarının esas mağdurlarının esnaflar olduğunu savunan Akgül, “Kent meydanlarının sahiplerin kentliler, kasabalılar, tüm ülke hatta tüm dünyadır. Taksim, Kızılay, Konak, gibi meydanlarımız Türkiye’nin ana değerleridir. Bu meydanlara hayat verenler ise esnaflardır. Demokratik yasa ve kurallar çerçevesinde her bir ferdin kendini ifade etme özgürlüğüne sonuna kadar saygılıyız. Bu anlayışla gezi parkı gösterileri sırasında uğradığımız bütün haksızlıklara, fiziki saldırılara, kapı ve pencerelerimizin kırılmasına rağmen sükunetimizi koruduk. Olaylarda yaralanan, hayatını kaybeden her bir can, yüreklerimizi dağladı” dedi.
Gelinen noktada Türkiye’nin pek çok kent meydanı çevresinde ticaretin sekteye uğradığına dikkat çeken Akgül, “Yaz ayı gelir beklentilerimizin hepsi boşa çıktı. Yeri ve yabancı turistler semtlerimize uğramaz oldu. Ürünlerimiz tezgahta çürüyor. Mallarımız stoklarda bekliyor. Çoğu gün satış yapamadan kepenklerini kapatan kardeşlerimiz var. Anne babalar haklı olarak kaygılılar. Caddelere meydanlara çocuklarını göndermiyorlar” ifadelerini kulandı.
Esnafın sabrının tükenme noktasına geldiğini belirten Akgül, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Sonuç olarak her gün bambaşka bir gerekçe ile düzenlenen, artık amacını ve hedefini anlamadığımız, işyerlerimizin bahçesinde hatta içinde yapılan gösteriler taşkınlıklar sabrımızı tüketmektedir. Demokrasinin sistemli, kesintisiz, barış içinde işlemesi taraftarıyız. İstiyoruz ki birliğimiz bozulmasın çünkü hepimiz aynı gemideyiz. Bizim amacımız esnafın mağdur olduğunu kamuoyu ile paylaşmaktır. İsteğimiz sokaklarımız caddelerimiz eski huzuruna kavuşsun, esnaflar mağdur olmasın”.
Akgül, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’in ‘esnafı kışkırtmaya çalışıyorlar’ şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine ise şunları söyledi:
“Her gün birinin evinin önüne bu kadar kalabalık olursa, bu esnaf ne yapsın. Esnaf 35 gündür siftah yapılamıyor. Gösterilere karşı değiliz. Ama ayrı yerlerde yapılsın. ‘Artık yeter’ demenin zamanı geldi esnaflar olarak. Bizim amacımız zarar gören esnafların mağduriyetinin önlenmesi”
Öte yandan bir vatandaş da, “Siz esnafları temsil etmiyorsunuz” diyerek açıklama yapan gruba tepki gösterdi.
(İHA)