BIST 9.753
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.430,78
HABER /  GÜNCEL

Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ tahliye edildi

Eski Genelkurmay Başkarı İlker Başbuğ Silivri Cezaevinden tahliye edildi. Başbuğ tahliyesinden sonra uzun bir konuşma yaparak kendisine verilen cezaya tepkisini dile getirdi.

Abone ol

Eski Genelkurmay Başkarı İlker Başbuğ Silivri Cezaevinden tahliye edildi.

Başbuğ tahliyesinden sonra uzun bir konuşma yaparak kendisine verilen cezaya tepkisini dile getirdi.

Başbuğ cezaevi çıkışında açıklama yaptı.

Başbuğ "Bizi bu cezaevinde 26 ay nefret ve intikam duygularıyla hareket edenler burada tuttu. Benim 26 ay hayatımdan çaldılar. Benim 26 ay hürriyetimden yoksun bıraktılar." dedi.

"Bugün benim serbest bırakılmam bir başlangıçtır" diyen Başbuğ sözlerine şöyle devam etti: "Benim gibi suçsuz bulunan arkadaşlarım da en kısa zamanda en kısa sürede hürriyetlerine kavuşacaklardır. Bu gerçekleşmez ise bugün benim serbest kalmam hürriyetimi kazanmamın hiçbir önemi olmaz. Çünkü ben ne kadar suçsuz ise geride bıraktığım Tuncer Kılıç paşa, Bilgin Balanlı paşa Hasan Iğsız Paşa… Diğer tarafta Tuncay Özkan ve Doğu Perinçek de suçsuzdur."

Mahkeme kararıyla tahliye

İstanbul 20. ağır ceza mahkemesi eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ için tahliye kararı verdi.

Oy birliğiyle alınan kararda Başbuğ için yurt dışına çıkma yasağı da konuldu.

Mahkemenin kararında tahliye gerekçesi "Sabit ikamet sahibi oluşu,sosyal durumu, tutuklu kaldığı süre, delillerin toplanıp davanın karara bağlanmış bulunması, tedbir niteliğindeki tutuklamadan beklenen gayenin elde edilmiş olması" olarak ifade ediliyor.

Anayasa Mahkemesi Perşembe günü, Başbuğ'un yargılaması sırasında bireysel özgürlüğü ve haklarının ihlal edildiğine hükmetmiş ve yerel mahkemenin tahliye talebini değerlendirmesini istemişti.

Başbuğ'un bugün tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nden bir kaç saat içinde tahliye edilmesi bekleniyor.

Avukatı İlkay Sezer, bir açıklama yaparak, 26 aydır devam eden bir hukuksuzluğun sona erdiğini söyledi.

Avukat Sezer, "Ben TSK’ya komutanlık yapmış bir insanın bu şekilde mağdur edilebileceğini hayatım boyunca tahmin etmezdim. Ancak birileri çıktı, asılsız düzmece delillerle mağduriyetler yarattılar. Bu ülkeye acı çektirdiler. Ben bu kadarın emsal bir karar olmasını, benzer şekilde mağdur edilmiş insanları da bir an önce özgürlüğüne kavuşmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

AYM kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM) dün eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un yargılaması sırasında bireysel özgürlüğü ve haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti.

AYM, İlker Başbuğ'un özgürlükten yoksun bırakmanın hukuki olmadığı iddiasının, “yerel mahkemece etkili bir şekilde incelenmeden reddedilmesi ve mahkumiyete ilişkin gerekçeli kararın açıklanmamasından dolayı Yargıtay önüne götürülememiş olması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliğine ilişkin haklarının ihlal edildiğine” karar verdi.

Mahkeme, ihlal kararı nedeniyle gereğinin yapılması ve İlker Başbuğ'un tahliye talebi hakkında karar verilmesi amacıyla karar örneğinin yerel mahkemeye gönderilmesini kararlaştırdı.

AYM, Başbuğ’un ihlal iddiasıyla yaptığı bireysel başvurusundaki tahliye talebi için Adalet Bakanlığı’ndan görüş istemişti.

Bakanlık 24 Şubat’ta görüşünü AYM’ye iletmiş, Başbuğ’un avukatları da ertesi günü 24 sayfalık yanıtlarını AYM’ye sunmuşlardı.

Başbuğ 5 Ocak 2012'de tutuklanmıştı.