BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,84
ALTIN 2.402,58
HABER /  DÜNYA

Eski bakana 6 yıl hapis cezası

İngiltere'de eski Avrupa Bakanı Denis MacShane, haksız harcama bildirimi yaptığını itiraf etti. Eski bakanın 13 bin Sterlin'lik sahte harcama beyanını kullanarak yurtdışı gezilerine katıldığı, izlediği filmleri bile devlete ödettiği ortaya çıktı.

Abone ol

Tony Blair kabinesinde görev yapan İşçi Partili Denis MacShane (65), 2005-2008 yıllarında 'araştırma ve tercüme' hizmetleri aldığına dair yaptığı 13 farklı beyanın, gerçeği yansıtmadığını itiraf etti. Denis MacShane'in bu paralarla yurtdışı seyahatlerine çıktığı ve bu ziyaretlerden birisini de bir edebiyat yarışmasında jüri olmak için Paris'e yaptığı belirtildi.

Eski bakanın, Avrupa Politikaları Enstitüsü'nden araştırma ve tercüme hizmetleri aldığına dair fatura düzenleyerek ödenek aldığı belirlendi. Fakat bu paranın enstitüye verilmediği; doğrudan MacShane'in cebine girdiği anlaşıldı. MacShane, 90'lı yıllarda bu enstitünün direktörlüğünü de yapmıştı.

"KİŞİSEL ÇIKAR SAĞLAMASA BİLE SUÇ İŞLEDİ"

Yargıç Nigel Sweeney, MacShane'in sahtekarlığının, insanların güvenini rezilce suistimal etme boyutlarına ulaştığını ve parlamentonun itibarını sarstığını vurguladı. Sweeney, "Yanlış ve yanıltıcı faturaları kasten düzenleyerek, bunlarla kamu parasından ödenek aldınız." dedi. Bununla birlikte, Sweeney'in bu miktarı kişisel harcamaları için kullanmadığı ve milletvekili görevine dair faturasını gösteremediği harcamaların yerine bu faturaları kullandığı yönündeki savunması kabul edildi. Fakat hakim, aynı yönteme defalarca başvurulması sebebiyle sanığı 6 yıl hapse mahkum etti.

İZLEDİĞİ FİLMLERİN FATURASINI BİLE DEVLETE ÖDETTİ

İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin eski çalışanlarından Denis MacShane, hakkında meclis soruşturması açılması üzerine, 18 yıldır sürdürdüğü milletvekilliği görevinden geçtiğimiz yıl istifa etmişti.

İngiltere'de 2009 yılında patlak veren skandalda, milletvekillerinin otelde izledikleri müstehcen filmlerin faturalarını dahi devlete ödettiği ortaya çıkmıştı. Kamuoyunda öfkeye ve parlamentoya karşı güven bunalımına sebep olan olayla ilgili daha önce de 4 milletvekiline hapis cezası verilmişti.