BIST 9.732
DOLAR 32,53
EURO 34,81
ALTIN 2.436,09
HABER /  GÜNCEL

Esad: ABD'den görüşme için adım bekliyoruz

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin açıklamalarından sonra ABD'den müzakereler için eylem beklediklerini belirtti. Kerry, Suriye'de savaşın sona ermesi için Esad'ın da müzakerelere dahil edilmesi gerektiğini söylemişti.

Abone ol

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin açıklamalarından sonra ABD'den görüşme için eylem beklediklerini belirtti.

Esad, ABD'nin kendilerine yönelik tavrında yapılacak "samimi bir değişikliği" olumlu karşılayacaklarını belirtti.

Kerry haftasonu verdiği bir röportajda, Suriye'de savaşın sona ermesi için Esad'ın da müzakerelere dahil edilmesi gerektiğini söylemişti.

Suriye devlet televizyonuna konuşan Beşar Esad, "Ülkelerin açıklamalarını duyuyoruz, karar vermek içinse eylemlerini beklemek durumundayız" dedi.

'Batılı ülkelerin öncelikle muhaliflere maddi destek vermeye ve silah göndermeye son vermesi gerektiğini' belirten Esad, kendi geleceğiyle ilgili kararı ise sadece Suriye halkının vereceğini yineledi.

Suriye'de dördüncü yılını dolduran iç savaşta Batı destekli muhalifler Esad ile masaya oturmayı reddediyor.

Nisan 2011'de başlayan savaşta 220,000'den fazla kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

Yaklaşık 12 milyon Suriyeli de evlerini terketmek zorunda kaldı.

ABD Dışişleri: "Kerry 'Esad' demedi"

Amerikan CBS televizyonuna haftasonu konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Washington'un diplomatik çözüm bulmak konusundaki çabaları yeniden canlandırmak için çok çalıştığını belirtmişti.

Kerry "ABD çözüm için Esad'la görüşebilir mi?" sorusuna ise "Eninde sonunda müzakere etmek zorundayız" demişti.

Kerry'nin açıklamaları, ABD'nin Esad'a yönelik tavrının yumuşadığı yorumlarına neden oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf ise politika değişikliği iddialarına karşı çıkarak Washington'un Esad ile doğrudan görüşmelere açık olmadığını belirtti.

Harf, "Çözüm sürecinde Esad rejimi temsilcilerine her zaman ihtiyaç oldu. Ancak doğrudan görüşülecek olan Esad değildir, Dışişleri Bakanı bunu söylemedi" dedi.