BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,74
ALTIN 2.437,11
HABER /  GÜNCEL

Eş-Şebab lideri Aveyes'in teslim olması için pazarlıklar sürüyor

Somali'de daha önce teslim olduğu açıklanan El Kaide'yle bağlantılı Eş-Şebab örgütünün üst düzey liderlerinden Hasan Dahir Aveyes'in durumuyla ilgili olarak aşiret liderleriyle yetkililer arasında görüşmeler yapıldığı açıklandı.

Abone ol

Somali'de El Kaide'yle bağlantılı Eş-Şebab örgütünün üst düzey liderlerinden Hasan Dahir Aveyes'in hükümet güçlerine teslim olması için aşiret liderleriyle yetkililer arasında görüşmeler yapıldığı açıklandı.

Daha önce, Aveyes'in teslim olduğu açıklanmıştı.

Aveyes'in, Somali'de Batılı güçler tarafından desteklenen hükümete karşı mücadele eden İslamcı örgütün önde gelen isimlerinden olduğu belirtiliyor.

Hasan Dahir Aveyes'in tutuklandığı yolundaki ilk haber Somali'deki Birleşmiş Milletler temsilcisi Nicholas Kay'in gönderdiği bir Twitter mesajıydı.

Kay mesajına, "Eş-Şebab lideri teslim oldu. Somali ilerleyişini sürdürüyor" yazdı.

Bu mesaj ardından Birleşmiş Milletler yetkilileri, BBC'ye yaptıkları açıklamada, Hasan Dahir Aveyes'in, federal hükümet yapısı içinde görev alan silahlı bir grubun elinde olduğunu söylediler.

Ancak son gelen haberler başkent Mogadişu'ya yaklaşık 500 kilometre uzaklıktaki Adado kentinde bulunan Aveyes'in teslim olması için pazarlıkların devam ettiği yönünde. Avayes'in, Eş-Şebab'ın farklı fraksiyonları arasında çıkan çatışmalardan kaçarak Adado'ya sığındığı belirtiliyor.

Somali'deki önde gelen aşiret liderlerinin Adado kentine gittikleri ve Hasan Dahir Aveyes'in durumuyla ilgili görüşmelerin devam ettiği belirtiliyor.

Somali'nin Eş-Şebab sorunu

İki yıldan fazla bir süre Mogadişu'nun bazı kesimlerini kontrol eden eş-Şebab, Ağustos 2011'de hükümet yanlısı güçlerin baskısı altında çekildi.

Ama şehirde zaman zaman intihar saldırıları devam ediyor.

Ama yine de orta ve güney Somali'de küçük kasabalar ve kırsal kesimin büyük bölümleri eş-Şebab'ın kontrolünde olmaya devam ediyor.

Ülkede güvenlik durumunun iyileştirilmesi diasporadaki Somalililerin dönüşünü hızlandırdı.

Böylece BM kuruluşları ve yabancı elçilikler de ülkeye geri dönmeye başladı.

Ülkede, geçen Eylül ayında milletvekilleri tarafından seçilen, Başkan Hassan Şeyh Mahmud hükümetini destekleyen 18 bin Afrika Birliği askeri bulunuyor.

Bu yönetim 20 yıldan fazla bir süredir, ABD ve Uluslararası Para Fonu IMF tarafından tanınan ilk yönetim.