BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,71
ALTIN 2.401,07
HABER /  POLİTİKA

Ermenileri şok edecek açıklama!

Erdoğan ve Aliyev yan yana geldi. Erdoğan net bir dille 'sınır kapısı açılmayacak' dedi. Şartını söyledi. Şimdi gözler Ermenistan'da!

Abone ol

İNTERNETHABER

Azerbaycan'la Türkiye arasındaki gerginlik Erdoğan'ın net bir şekilde "Karabağ sorunu çözülmeden Ermenistan kapıları açılmayacak" demesiyle ortadan kalktı.

ALİYEV  BİZE NEDEN KÜSMÜŞTÜ?
Birkaç ay önce başlayan Ermenistan'la Türkiye yakınlaşması Azerbaycan'la Türkiye'nin arasını gerginleştirmişti. Türkiye'nin Ermeni sınır kapısını açacağını işaret etmesi ve Ermenistan'la bir yol haritası imzalaması Aliyev'i kızdırmıştı. Yol haritasında yer alan "İki ülke arasındaki sınırlar açılacak. Ticaretin gelişimi için gerekli anlaşmalar yapılacak." cümlesi ise bardağı taşıran son damla olmuştu. Azerbaycan bunun üzerine ilk iş olarak Türkiye'ye verdiği doğalgazın fiyatını yükseltti. Oysa o yol haritasında Türkiye'nin şartları yazmıyordu. O şartı da bugün Başbakan Erdoğan net bir şekilde söyledi: Dağlık Karabağ işgali kalkmadan Ermenistan sınırı açılamaz.

Bakü'de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan cumhurbaşkanı Aliyev ortak basın toplantılarında iki ülkenin dostluğunun altını çizdiler.

AZERBAYCAN'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ MESELESİ AYDINLANDI

Sözü önce Aliyev aldı ve şunları söyledi:

"Birlik ve kardeşlik her iki devlet içinde önceliklidir. Biz bugün genel anlamda birlikte hareket edeceğimiz konuları yeniden gözden geçirdik. Türkiye  Azerbaycan arasında iktisadi ve enerji konularında önemli ilişkiler söz konusu. Türkiye-Azerbaycan ilişkileri çok iyi bir yerdedir. İki müstakil devlet olarak çalışıyoruz. Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü sağlanmaya devam edilmelidir. Bu samimi sohbetler her zaman olduğu gibi bu meseleye de aydınlık getirdi."

İŞGAL KALKMAZSA KAPILAR AÇILMAYACAK

Aliyev'in ardından sözü alan Erdoğan da "Bizim Azerbaycan'la hiçbir zaman sorunumuz yoktur. Şu anda yan yana durmamız bunu dileyenlere bir cevaptır." diyerek söze başladı ve şöyle devam etti:

"Tek millet iki devlet anlayışımız sürüyor. Biz Azerbaycan'ın Yukarı Karabağ hassasiyeti bizim de hassasiyetimizdir. Yukarı Karabağ'la ilgili bugüne kadar kabul etmediğimizi bundan sonra da kabul etmeyeceğiz. Burada bir sebep netice ilişkisi vardır. Yukarı Karabağ işgal edildiği için biz kapıları kapadık. İşgal kalkmadıkça biz kapıları açmayız."

ALİYEV NEDEN ŞÜPHELENMİŞ?

[PAGE]

TÜRKİYE BU ŞÜPHEYİ NEDEN YARATTI?

İki liderin konuşmasının ardından gazetecilerin sorularına geçildi. İlk soru Azeri bir gazetecidendi. Gazeteci Erdoğan'a "Ermenistan basını sınır kapılarıyla ilgili bugüne kadar açılacak diye konuşmuştu. Neden bu şüpheyi yarattınız?"

Erdoğan şöyle cevap verdi: " Benim gerek Londra'da gerekse parlamentoda yaptığım açıklamaları takip etmiş olsaydınız bunu sormazdınız. Bunu defaatle açıkladım. Londra'da G-20'den sonra açıkladım. Israrla Yukarı Karabağ'ın işgalinden sonra bizim sınır kapıları kapatılmıştır. Şimdi de işgal ortadan kalkmadan biz kapıları açmayız. Daha başka garanti bir ifade olabilir mi?"

ALİYEV: BUNDAN AÇIK CEVAP OLAMAZ

Bu kez bir Türk gazeteci Aliyev'e "Sayın Aliyev Dağlık Karabağ konusunda yanıtını alabildiniz mi?" diye sordu.

Aliyev de "Erdoğan'ın cevabına minnettarım. Bundan açık aydın cevap olmaz. Son aylarda Azerbaycan'da bazı hisler vardı. Ancak en önemlisi odur ki, Azerbaycan halkına bunu diyorum ki, hiçbir şüphe, spekülasyon için yer kalmadı. Türkiye bu meseleye aydınlık getirdi. Erdoğan'ın sözleri en güzel cevap."

ALİYEV'E NEDEN ŞÜPHELENDİNİZ SORUSU

Ardından gelen soru yine bir Türk gazetecidendi. "Hiçbir şüphe kalmadı dediniz. Daha önce Erdoğan 'açılmayacak' dediği halde bu şüpheler neden oluştu? Rusya ile yakınlaşma durumu nedir? Gaza zam var mı?" diye sordu.

Aliyev şöyle cevap verdi: "Meselenin geçmişine bakarsak görürüz ki Ermeni gazetelerinde sınır kapısındaki malumatlar bir müddet cevapsız kaldı. Azerbaycan cemiyeti şüphelendi. Nisan ayından bu şüphelere son koyuldu.

Rusya bizim her zaman dostumuz olmuştur. Gaz olmadan da dostluklarımız devam ediyor.

Doğalgazda fiyat değişimi petrol fiyatlarına bağlıdır. Zaman içinde fiyat değerlendirilmesi yapılır. Bunu bölgedeki meselelerle bağlamak yanlış olacaktır."

Erdoğan da doğalgaz fiyatları konusunda görüşünü soran gazeteciye Doğalgaz fiyatının adil olmadığını ve bunu yeniden görüşeceklerini söyledi.