BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Erken emekliye düşük maaş!

Sosyal Güvenlik Reformu'nun kabul edilen 16 maddesine göre emeklilik maaşlarının kaderi şekillendi.

Abone ol

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri devam eden Sosyal Güvenlik Reformu'nun 16 maddesi kabul edildi. Bu maddelerin en önemlilerinden biri emekli aylıklarının hesaplanmasına ilişkin düzenleme.

Buna göre aylık bağlama oranı, her yıl için yüzde 2'ye düşürüldü. Şu an geçerli mevzuata göre ortalama aylık bağlama oranı ise yüzde 2,7. Bu durum emekli maaşlarının düşmesine sebep olacak. Şu an emekli olan biri en düşük 580 YTL civarında maaş alıyor. Aynı kişi sisteme yeni girmiş olsa emekli olduğunda 450-500 Yeni Lira maaş alacak. Ancak sigortalılar sistemde daha uzun kalarak bu kaybı telafi edebilecek. Erken emekli olanlar düşük maaş alacak. Ancak reformun yürürlüğe girmesi, sistemde olanların maaşlarının hemen düşeceği anlamını taşımıyor. Şu anki kişilerin maaşları, her iki sisteme göre hesaplanacak. Mevcut sistemde kaç yıl kalmışsa ve yeni sistemde ne kadar yıl kalacaksa bu iki verinin ortalaması alınarak maaş hesaplaması yapılacak.

Düzenlemeyle emekli maaşlarına alt ve üst limit sınırlaması da getiriliyor. Buna göre her yıl yüzde 2 olarak hesaplanan maaş bağlama oranı yüzde 90'ı geçemeyecek. Yani sistemde 45 yıldan fazla kalanlar, 45 yıl kalanlardan yüksek maaş alamayacak. Emekli maaşları asgari ücretin üçte birinden az olamayacak.