BIST 10.897
DOLAR 32,18
EURO 34,96
ALTIN 2.511,24
HABER /  GÜNCEL

Erkekler bu konuda kadınları geçti!

Kadınların erkeklere göre yardım kuruluşlarına daha az bağış yaptığı ileri sürüldü.

Abone ol

Uzmanlara göre önceden haber verilmeden yapılan bağışlarda kadın ve erkek eşit cömert ama seçenek sunulduğunda kadınlar daha fazla bağış yapıyor.

Yapılan araştırmada kadınların erkeklere göre yardım kuruluşlarına bağış yapmak konusunda atlatmaya çok daha fazla eğilimli. Araştırmada erkek ve kadının cömertlik konusunda önceden uyarı yapıldığında eşit olmasına rağmen bir çekilme seçeneği sunulduğunda kadınalrın bu konuya daha eğilimli olduğu belirtildi.

Chicago Üniversitesi ve Berkeley'deki California Üniversitesi uzmanlarına göre bağış için kadınların çok daha kendilerini baskı altında hissediyor. Çünkü onların erkeklere göre sosyal işaretleri çok daha iyi tanıdığı ve baskı olduğunda bundan kaçınabiliyorlar.

Öte yandan erkekler sosyal ipuçlarını tanımıyor ve çok basit düşnüyor. Böylece istenildiğinde daha fazla bağış yapmaya eğilimli oluyor.

Çalışmada insanların bağış motivasyonları ölçüldü. Chicago Üniversitesi'nden Prof. John List ve ekibi Chicago'da bir mahalleye bağış ziyaretleri yaptı.

İlk çalışmada yerel bir hastane için para topladıklarını söylediler. Çalışmanınn ilk bölümünde haber vermeden evlere gidildi. İkinci kısmında kapı anonsları yapılarak ertesi gün bağış için gelineceği söylendi. Bir başka bölümde ise para verme tercih seçeneği sunularak bağış istendi.

Sonuçta, uyarı yapılmadan kapıya gidip bağış istendiğinde erkek ve kadının verilen para miktarı konusunda eşit cömert olduğu gözlemlendi. Ancak tercih seçeneği sunulduğunda "marjinal vericiler" ortaya çıkıyor.

Çalışmada marjinal vericiler "bağış yapan ama sadece ikna edildiğinde diğer türlü değil" olarak tanımlandı. Araştırmacılar kadınların erkeklere göre çok daha fazla marjinal verici olduğunu belitti. Tercih seçmeye izin verildiğinde erkeklerin verdiği çok az düşüyor fakat kadınalrın iki kat kadar düşebiliyor. Uzmanlar kadınlardaki bu durumu sosyal baskıya bağlıyor.

Chicago Üniversitesi'nden Uri Gneezy 2009'da aynı konuda basılan bir çalışmada "Sosyal ipuçlarına kadınlar daha fazla hassas, çünkü erkekler kendi düşünce süreçlerinde çok daha basit" demişti. Araştırma American Economic Review, Papers and Proceedings dergisinde yayımlandı.