BIST 10.056
DOLAR 32,23
EURO 34,81
ALTIN 2.425,82
HABER /  GÜNCEL

Eritre: Piskoposlardan eleştiri mektubu

Dört Katolik din adamı, ülkelerindeki baskıyı eleştiren bir mektup yayımladı. Dünyanın en sıkı kontrol edilen ülkelerinden biri olan Eritre'de bu eleştiri mektubu, oldukça cesur bir adım olarak tanımlanıyor.

Abone ol

Dört Eritreli Katolik piskopos ülkelerindeki hayatı eleştiren bir mektup yayımladı. Dünyanın en baskıcı devletlerinden biri olduğu öne sürülen Eritre'de yayınlanan mektup türünün oldukça nadir bir örneği.

Her ne kadar piskoposlar hükümeti doğrudan hedef almaktan kaçınsalar da, ülkedeki gazeteciler mektubu yazarak ciddi bir risk aldıkları görüşünde.

Geçen yıl Ekim ayında İtalya'nın Lampedusa adası açıklarında boğulan Eritreli göçmenlerden bahseden piskoposlar "Eğer ülkenizden memnunsanız yeni bir tane aramak zorunda kalmazsınız" diye yazmış.

Mektup başkent Asmara'dan Mengsteab Tesfamariam, Barentu şehrinden Tomas Osman, Keren'den Kidane Yeabio ve Segeneiti'den Feqremariam Hagos isimli din adamları tarafından yazılmış.

Mektuplarında piskoposlar, birçok insan terk ettiği ya da "orduda, rehabilitasyon merkezlerine hapishanelerde ulusal hizmetle dört bir yana dağıldığı" için ülkelerinin "ıssız" hale geldiğini ve yaşlılara bakacak kimsenin kalmadığını yazıyor.

"Eritreliler ülkeden kaçıyor"

Din adamları Eritrelilerin "barış içinde ülkelere, adaletin hüküm sürdüğü, istihdamın olduğu, insanların kendilerini yüksek sesle ifade edebildikleri ülkelere, bir insanın çalıştığı ve kazanabildiği ülkelere" gittiklerini söylüyor.

Piskoposlar açık bir şekilde "tutuklananların hepsine öncelikle insanca muamele edilmeli ve daha sonra duruşma için hakim önüne çıkarılmalı" diye yazıyor.

İnsan hakları grupları Eritre'yi işkencenin yaygın olduğu "dev bir hapishane" olarak tanımlıyor.

Uluslararası Af Örgütü geçen sene, Eritre 1993 yılında Etiyopya'dan bağımsızlık kazandığından bu yana 10 bin kadar Eritreli'nin siyasi nedenlerle hapsedildiğini söyledi. Bu sayı hükümet tarafından reddediliyor.

Ülkede genç erkekler 40 yaşına kadar mevburi askerlik yapmak zorunda ve bu durum her ay tahminen 3 bin erkeğin ülkeden kaçmasına sebep oluyor.

Katolik kilisesi Ortodoksluktan sonra ülkenin ikinci büyük kilisesi ve ülkedeki gazetecilere göre başkent Asmara'nın piskoposu ülkede ciddi nüfuz sahibi.