BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,78
ALTIN 2.432,00
HABER /  GÜNCEL

Ergün'den sosyal medya uyarısı!

Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Avukat Kürşat Ergün, 14 yaşındaki kız çocuğunun internete yüklenen videosuyla ilgili konuştu, aileleri uyardı.

Abone ol
Türkiye, sosyal medyaya yüklenen 14 yaşındaki E.H.'nin dramını konuşuyor! Sosyal medyaya yüklenen videonun hukuki anlamda hem yükleyenler hem de izleyenler için suç unsuru oluşturduğunu söyleyen Avukat Kürşat Ergün, aileleri sosyal medya kullanımı konusunda çocuklarını bilinçlendirmelerini istedi.

Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Avukat Kürşat Ergün, 14 yaşındaki kız çocuğuna ait görüntülerin sosyal medyada yayınlanmasına tepki gösterdi. Videonun yayınlanmasının ardından sosyal medyada E.H. için linç kampanyası başlatıldığını söyleyen Ergün, "Gerçekte olayın mağduru olan kız çocuğu gayri ahlaki ve hukuk dışı ifadelere maruz bırakılarak adeta fail konumuna getirilmiştir. Bazı kişiler ise ilgili video kaydını paylaşarak, internet mecrasında yayılmasına sebebiyet vermiştir." diye konuştu.

DERNEK OLARAK MAĞDURUN YANINDAYIZ
 
Bilişim Hukuku Derneği olarak, E.H.'ye her türlü hukuki yardımı yapmaya hazır olduklarını söyleyen Ergün açıklamasında, videoyu yaymak kadar izlemenin ve paylaşmanın da mevcut yasalar gereği suç olduğunu söyledi. Ergün şöyle konuştu;

"Öncelikle mağdur kız çocuğuna hukuki yardım başta olmak üzere her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum. Herşeyden önce sosyal medyada konu ile ilgili paylaşımlarda bulunanların suç işlediklerini bilmeleri gerekiyor. Kaldı ki bu konuda yasalar çok açık. Mağdurun 14 yaşında olması, videonun içeriğini daha da vahim hale getiriyor. Bu açıdan düşünüldüğünde, videoyu yükleyen kadar, yayılmasına yardımcı olan, paylaşan ve hatta bilgisayarlarına indirenler dahi suç işlemektedir. 

Mağdur kız çocuğuna onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle mağdur kız çocuğunun onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişiler “hakaret” suçunu, mağdur kız çocuğuna karşı, söz konusu videoyu paylaşacağı tehdidinde bulunanlar “tehdit ve şantaj” suçlarını, ilgili videoyu paylaşarak başkalarının kullanımına sunanlar veya videoyu kaydedenler “müstehcenlik” suçunu işlemektedirler.

Öte yandan olayın faili olan video kaydındaki şahsın -başta “çocukların cinsel istismarı “ suçundan olmak üzere- cezalandırılacağı da her türlü izahtan varestedir. 
 
5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanundaki düzenlemeler gereği; Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının (TİB’in) videoyla ilgili erişimi engellemesi ve bu kararı ilgili erişim sağlayıcılarına bildirmesi gerekmektedir. "