BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Ergin’den Feyzioğlu’na yanıt

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 2013-2014 adli yıl açılış töreninde yüksek yargıyı ve hükümeti eleştiren Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin...

Abone ol

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 2013-2014 adli yıl açılış töreninde yüksek yargıyı ve hükümeti eleştiren Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’na cevap verdi. Ergin, “Kendileri oturdukları koltuğa çoğunlukçu yöntemlerle gelenler, bu kürsülerden bize çoğulcu tavsiyelerde bulunma hakkına sahip değildirler” dedi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 2013-2014 adli yıl açılış töreninde yaptığı konuşma ile hükümeti eleştiren Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun açıklamalarını değerlendirdi. Gazetecilerin açıklamalarda bulunan Bakan Ergin, 2013-2014 açılışının gerçekleştirildiğini belirterek, açılış töreninde Yargıtay Başkanı Ali Alkan ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun görüşlerini dile getirdiğini ifade etti. Yargıda temin ettikleri gelişmelere ilişkin Yargıtay Başkanı Ali Alkan’ın tespitlerine katıldığını vurgulayan Ergin, “Ayrıca geleceği dönük alınması gereken tedbirler konusunda da önerileri ve tavsiyeleri oldu. Ancak sayın Türkiye Barolar Birliği Başkanının tespitleridir ki sayın Başkan başta Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay olmak üzere bütün kurumlarını ve siyaset kurumlarını eleştirdi. Elbette ki eleştirir, değerlendirme yapar ancak bu değerlendirmeleri yaparken aynı zaman kendimizi de bu değerlendirmeler içerisine katmak durumundayız. Bütün kurumlar eleştirilerden nasibini aldı ama burada yılmaz, şaşmaz bir Barolar Birliği görüntüsü ortaya çıktı. Çoğulculuğa vurgu yapan, çoğunlukçuluğu eleştiren bir bakış açısı ortaya koydu, doğrudur. Demokrasiler çoğulcu oldukları ölçüde kıymetlidir ama sayın Barolar Birliği Başkanı kendi oturduğu koltuğa çoğunlukçu bir seçim sistemiyle gelmiştir. 79 vilayette yapılan seçimlerde yüzde 50 oy alan liste Genel Kurul Delegelerinin tamamını alarak seçilmiştir ve çoğulculuğa asla kapı aralamayan bir sistemdir. Bu sistemin değiştirilmesi için girişim yapanlara karşıda çok büyük muhalefet ortaya koymaktadırlar. Dolayısıyla şunu ifade etmek istiyorum; kendileri oturdukları koltuğa çoğunlukçu yöntemlerle gelenler, bu kürsülerden bize çoğulcu tavsiyelerde bulunma hakkına sahip değiller “diye konuştu.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu’nun konuşmasında değişik çelişkileri içerisinde barından konuşma yaptığını ifade eden Bakan Ergin, Feyzioğlu konuşmasında bir yandan inanç özgürlüğünü savurduklarını ifade ederken, diğer yandan Danıştay’ın başörtülü savunma yapabilmelerini sağlayan avukatların kararını da eleştirdiğini ve gerekçesini hazmedemediğini ifade ettiğini söyledi. Bakan Ergin, “Buna benzer konuşmanın kendi içerisinde değişik çelişkilerde var. Ama ben şunu ifade edeyim; biz parlamento açıldıktan sonra çoğulculuğu her alanda sağlamaya dönük çalışmalar yapacağız. Barolar Birliği seçimlerinin de barolardan gelen delegelerin seçimlerinin de çoğulcu yöntemle yapılması için önere getireceğiz. Umarım sayın Başkan bu çoğulcu önerilerimize de destek verir” dedi.
Açılış törenine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu’nun konuşmalarıyla ilgili bir değerlendirme yapıp, yapmadığının sorulması üzerine ise Bakan Ergin, “Sayın Başbakanımız bu konular girmedi” diye cevapladı.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu’nun “Türk tipi başkanlık sisteminin otoriterleşmeye yönelik bir adım olduğu” yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine ise Bakan Ergin, “Ortada olmayan bir şey üzerinden varsayım yapıyor. Ona değerlendirme yapmayacağım” şeklinde konuştu.
Bakan Ergin’e, Feyzioğlu’nun açıklamalarında Mısır ve Gezi parkı benzetmesi yaptığı yönündeki soru üzerine de, “Orayla bir bağlantı kurduğunu düşünmüyorum. Sadece darbeleri olumsuz gösteren yaklaşımına bende katılıyorum. Aynı zamanda Türkiye’nin Mısır’daki darbe yönetimine koyduğu tepkiye ilişkin tespitlere katılıyorum” diye konuştu.
Baro seçimlerine ilişkin yeni düzenlemenin nasıl olacağı yönündeki bir soruya da Bakan Ergin, şunları kaydetti:
“Biz Adalet Bakanlığı olarak yıllardır sayın Feyzioğlun’dan öncesi değerli başkanlarla da görüşmelerimizde bu Avukatlık Kanununun değiştirilmesi konusunda ısrarla kendilerinin önerilerini istedik. Ama Barolar Birliği maalesef şuana kadar yeni bir Avukatlık Yasa Tasarısı’nı maalesef bir şekilde yasalaşmak üzere bizimle paylaşmadı. Küçük küçük talepleri oldu. Üç maddelik, on maddelik ve yirmi maddelik gibi değişiklik önerileri getirdiler ama yeni bir avukatlık yasası değişikliği konusunda ve özellikle barolardan yapılacak delege seçimlerinde çoğulcu yöntemlerle seçim konusunda şuna kadar bize hiçbir barolar birliği yönetimi herhangi bir öneri getirmemiştir.”
Feyzioğlu’nun “Ergenekon ve Balyoz gibi davalara kara bir leke gibi” dediği sözlerinin hatırlatılması üzerine ise Bakan Ergin, “Tabi ki buda çok yaman bir çelişki. Darbe yapanla, darbe yapma girişimde bulunanla, darbeye muhatap olmuş, yargılanmış, idam edilmiş olanları aynı kefeye koyan bir bakış açısının nedenli sağlıklı olduğunu ben kamuoyunun takdirine bırakıyorum” dedi.
(İHA)