BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,88
ALTIN 2.441,35
HABER /  GÜNCEL

Ergenekon bilgileri anında medyaya

Soruşturmaya ilişkin eleştiriler üzerine strateji geliştirildi. Son dalga sonrasında tüm bilgiler medyaya ‘özel’ olarak servis ediliyor, kamuoyu oluşturuluyor…

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- Son dalga ile kamuoyunda ortaya çıkan infial ve ardından Genelkurmay Başkanının Başbakan ve Cumhurbaşkanını ziyareti sonrasında; Ergenekon soruşturmasında yeni bir strateji geliştirildi. Kamuoyunda gözaltılara yönelik eleştiriler üzerine, soruşturmanın en gizli bilgileri bile medyaya servis yapılarak, kamuoyu oluşturulması yöntemi uygulanmaya başlandı.

Daha önce bazı basın organlarına ve gecikmeli olarak servis edilen soruşturmaya ilişkin bilgi ve belgeler, son dalganın ardından yapılan yoğun eleştiriler üzerine; geciktirilmeden ve özel olarak servis edilmeye başlandı.

Ankara’da özellikle iktidara yakın yayın kuruluşları ve iktidar partisini izleyen bazı muhabirlere özel olarak zarf içinde deşifre edilmiş CD ve DVD’ler, görüntüler ve haber unsuru olarak kullanılması için hazırlanmış, metinler ve belgeler gönderilmeye başlandı.

Tüm haber merkezlerinde bilinen bu durum; Ergenekon soruşturmasına ilişkin eleştirilerin önünün kesmek için yapıldığı ileri sürülüyor. Ancak gelen bilgi ve belgelerin teyidi ya da doğruluğu kontrol edilmeden yayına sunulması basın örgütleri arasında tartışma da çıkartmaya başladı. Bu bilgilerin kasıtlı olarak yönlendirmeye hizmet edebileceği de ileri sürüldü.

Daha kazı yapılırken alınan görüntüler, TRT’nin bizzat savcılar tarafından kazı alanında canlı yayın yapması en belirgin kamuoyu oluşturma ve bilgilendirme örneği olarak gösterilse de asıl servis, haber merkezlerine kimin tarafından gönderildiği yalnızca alan muhabirin bildiği zarfların gönderilmesi ile yapılıyor. Son bilgilerin daha savcılığa ulaşmadan doğrudan güvenlik birimleri tarafından yapılması ise; bu konuda alınmış bir karar olup olmadığı sorusunu ortaya çıkarttı. Soruşturmanın gizliliği ilkesi ile ilgili hiçbir tartışma da yapılmıyor. İstediği bilgi ve belgelere ulaştığı için medya da gizlilik konusunda bir sorgulama yapmıyor.