BIST 9.486
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.504,16
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Erdoğan'ın operasyon sinyali verdi Mahmur PKK için neden önemli? Uzmanlar konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın operasyon sinyali verdiği PKK'nın yuvalandığı Mahmur kampıyla ilgili, Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin ve güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, değerlendirmelerde bulundu.

Abone ol

Türkiye'nin terör örgütü PKK'ya yönelik amansız mücadelesi sürerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün çok önemli bir açıklama yaptı.

Terörün insan kaynağı haline gelen ve PKK için kritik öneme sahip kampa yönelik Başkan Recep Tayyip Erdoğan dün operasyon sinyali verdi.

Erdoğan, "İlk defa söyleyeceğim. Mahmur meselesini de artık Kandil kadar önemsiyoruz. Çünkü Mahmur, Kandil'in kuluçka yuvasıdır." dedi.

Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, sabah'ın internet sitesine yaptığı değerlendirmede, Türkiye'den gidenlerle birlikte Mahmur'un büyüdüğünü ve bir kasaba haline geldiğini söyleyerek, PKK'ya insan kaynağı yetiştiğini vurguladı

Pekin, PKK'nın insan kaynağının kurutulması açısından atılacak adımların önemli olduğunu ifade etti. Olası bir operasyonda; Mahmur ile birlikte yakınındaki PKK üsleri için de girişim de bulunulabileceğini söyleyen Pekin, BM için de dikkat çekici ifadeler kullandı.

BM'nin koruması altında

İsmail Hakkı Pekin, daha önce Mahmur'un dağıtılması için hamleler yapıldığını ancak Birleşmiş Milletler'in devreye girdiğini belirterek, operasyon halinde BM ve diğer ülkelerin Türkiye aleyhine yayınlar yapabileceğini kaydetti. Pekin, Mahmur'a yapılan göçler dolayısı ile BM'nin koruması söz konusu olduğu ifade etti.

Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, Mahmur'un PKK için önemine dikkat çekti ve şunları söyledi:

Mahmur PKK için neden önemli?

"Mahmur Kampı, en başından beri PKK'nın terörist kaynağı ve ideolojik anlamda yuvalandığı yer. 1998'de BM tarafından kurulan alanı PKK'nın istismar ettiğini görüyoruz. Kürt kardeşlerimiz PKK ideolojisi ile yetiştiriliyor. Karşı karşıya kaldığımız terörün hem ideolojik, hem de insan kaynağı anlamında en önemli noktalarının başında Mahmur geliyor. PKK'nın ve teröristbaşının fotoğrafları altında ideolojik eğitimlerinin verildiği yer. PKK'nın siyasi faaliyetleri için kullanılan bir alan. Bölgedeki pek çok aktörün gelip-geçtiği de bir yer.

"Gerçek terör koridorunu engellemek budur aslında"

Burası bir kovan aslında, burada bir yuvalanma var. Mahmur; bilinenlerin en büyüğü. Mahmur'a olası bir operasyon Sincar'a da etki edebilir. Gerçek terör koridorunu engellemek budur aslında. Sincar'a ve Mahmur'a erişmişseniz, bir terör koridorunu gerçekten engellemişsiniz demektir. Bir diğer tarafıyla 100-110 yıldır sizden kopuk olan Türkmen varlığı ile fiziki bağlantıyı bağlantıyı kurmuş ve Misak-ı Milli'ye yönelik son derece jeopotilik bir adım atmışsınız demektir."