BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'dan şok karar! O ödül Yahudilere iade edilecek!

Erdoğan'ın ünlü Yahudi kurumu Amerikan Yahudi Kongresi aldığı cesaret madalyasını iade etme kararı aldığı iddia edildi.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
İsrail'in Gazze operasyonu ile gerilen Ankara-Tel Aviv ilişkileri Başbakan Erdoğan'ın son kararı ile iyice geriliecek gibi gözüküyor. Erdoğan'ın ünlü Yahudi kurumu AJC'den aldığı cesaret madalyasını iade etme kararı aldığı iddia edildi.

ERDOĞAN YAHUDİ CESARET ÖDÜLÜNÜ İADE EDİYOR!

ABD’deki İsrail lobisinin en etkin kuruluşlarından Amerikan Yahudi Kongresi, Başbakan Erdoğan'a 2004 yılında cesaret ödülü vermişti. Gazze operasyonu ile AJC'nin verdiği ödül de yeniden tartışma konusu olmuş ve Erdoğan'ın iade etmesini isteyen görüşler yaygınlık kazanmıştı. TRT'den Talip Küçükcan Twitter'dan yaptığı açıklamada Başbakan Erdoğan'ın ödülü iade edeceğini iddia etti. Küçükcan ilgili tweet'inde "Başbakan Erdoğan ödülü AJC'ye iade ediyor. Vaşington Büyükelçiliğine mektup ve talimat ulaşmış. Mektup içeriği manifesto gibi." dedi.

screen-shot-2014-07-29-at-2.42.24-pm.png

BÜYÜKELÇİ AÇIKLADI: İADE EDİLECEK

Diğer yandan Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç haberi doğruladı ve  Başbakan Erdoğan'a verdiği Cesaret Madalyası'nı geri isteyen Amerikan Yahudi Kongresi Başkanı Jack Rosen'a Başbakan adına bir mektup yazarak "ödülü vermekten memnuniyet duyacaktır" dedi.

Büyükelçi Kılıç'ın 27 Temmuz'da yazdığı mektup, "24 Temmuz'da yazmış olduğunuz mektuba cevaben aşağıdaki tespitleri size iletmem adına Başbakan tarafından yönlendirildim" diye başlıyor. Hurriyet.com.tr'nin haberine göre, mektupta, “Erdoğan’ın madalyanın veriliş nedeni olan aşırıcılığa karşı mücadele, Filistin-İsrail sorununda iki devletli çözüm veTürkiye’deki Yahudi toplumunun güvenliği konusunda aynı pozisyonunu koruduğu” ifade edildi.

Kılıç, “Erdoğan’dan İsrail’in Filistinlilere yönelik uyguladığı işgal, abluka ve yıkım politikasına ise gözünü kapatmasını beklenmemesi gerektiğini” ifade etti.

Mektupta Amerikan Yahudi Kongresi’nden İsrail kınaması istenirken, şöyle denildi: " Başbakan Erdoğan 2004'te verilen ödülü geri vermekten memnuniyet duyacaktır. Ancak bu ödülün yokluğu, Başbakan Erdoğan'ın terörizme karşı savaşını, İsrail-Filistin çatışmasına barışçıl çözüm bulma konusundaki çalışmalarını ve Türkiye 'deki Musevi cemaatinin güvenlik ve iyiliğinin sağlanması çabalarını engellemeyecektir."

AJC'NİN ÖDÜLÜ GERİ İSTEDİĞİ İDDİA EDİLMİŞTİ

Erdoğan'ın Gazze operasyonu sonrası İsrail'e yönelttiği sert suçlamalardan sonra Amerikan Yahudi Kongresi'nin 2004 yılında Başbakan Tayyip Erdoğan’a verdiği ‘Cesaret Ödülü’nü geri istediği iddia edilmişti. 

AJC, 2003 yılının sonunda İstanbul’daki iki sinagoga yapılan saldırıların ardından Başbakan’a terör karşısındaki duruşu ve barış çabalarını gerekçe göstererek takdim ettiği ödülü Erdoğan’ın artık ‘dünyanın en kin dolu İsrail karşıtı liderine’ dönüştüğünü belirterek geri istedi. Erdoğan, muhalefetten gelen ‘ödülü iade et’ taleplerini geri çevirmişti.

AJC’nin başkanı Jack Rosen imzası taşıyan açık mektupta Erdoğan’ın geçen hafta İsrail’in günlerdir Gazze’de sürdürdüğü kanlı operasyonlar sonrası sarf ettiği “Barbarlıkta Hitler’i geçtiler.” açıklamasına vurgu yapıldı. New York merkezli kurumun açık mektubunda Erdoğan’a, “Size ödülümüzü verdikten on yıl sonra, etrafa politik kazanımlar için tehlike içeren sözler sarf ederek ve Türk halkını Yahudi karşıtı şiddete teşvik ederek muhtemelen dünyanın en kin dolu İsrail karşıtı liderine dönüştünüz.” denildi. ABD Dışişleri Bakanlığı da Erdoğan’ın Hitler benzetmesini “saldırgan ve yanlış” şeklinde yorumlamıştı. İsrail de geçtiğimiz hafta Gazze’de uyguladığı şiddet karşısında Türkiye’de yükselen öfkeyi gerekçe göstererek diplomatik misyonunu en düşük seviyeye indirdiğini duyurmuştu.