BIST 9.916
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.432,05
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan Kazlıçeşme bombaları

İstanbul'da hıncahınç bir kalabalığa seslenen Erdoğan, muhalefete sert bir dille yüklendi. Kılıçdaroğlu'na 'cibilliyetsiz', Bahçeli'ye "kafatasçı' dedi.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Sağanak yağışlı havaya rağmen İstanbul Kazlıçeşme Meydanı'nda toplanan büyük kalabalık karşısında memnuniyetini gizleyemeyen Başbakan Erdoğan, vatandaşlara 'Maaşallah' sözüyle teşekkür etti. Ardından muhalefeti yerden yere vuran  Erdoğan'ın eleştiri bombardımanından medya ve yargı da nasibini aldı...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kazlıçeşme'de halka hitap etti. Heyecanlı topluluk karşısında memnuniyetini gizleyemeyen Erdoğan, vatandaşlara şöyle seslendi:

"Sevgili İstanbullular siz yağmur demediniz, güneş demediniz bugün Kazlıçeşme'yi tıklım tıklım doldurdunuz. İstanbul'a selam olsun Türkiye'ye selam olsun... Size Bingöl'den selam getirdim, size Malatya'nın, Elaziz'in, Adıyaman'ın, Balıkesir'in, Hatay'ın, Adana'nın selamını getirdim. Tekirdağ'dan, Van'dan, Aydın'dan, Diyarbakır'dan, Mersin'den, oralardaki kardeşlerimden size selam getirdim."

MAAŞALLAHINIZ VAR MAAŞALLAHINIZ VAR!


Konuşmasında sık sık 'evet' mi diye halka seslenen Erdoğan'ın kalabalıklardan 'evet' karşılığını alınca, hayli keyiflendiği gözlerden kaçmadı:

"Maaşallahınız var, maşallahınız var. Önümüzde iki seçenek var, bir tarafta darbe anayasası. Bunu sandıklara gömeceğiz değil mi? Bir tarafta milletimin anayasası. Mesele bu. Güzellik burada zaten. Çünkü kayıtsız şartsız egemenlik milletindir. Bunun tartışması olur mu?

KILIÇDAROĞLU'NA CİBİLLİYETSİZ DEDİ

CHP'ye ait olduğu iddia edilen olay afişlerden sözü Kılıçdaroğlu'na getiren Erdoğan rakibine, 'cibilliyetsiz' diyerek şöyle çattı:

"Ama bu bir cibilliyet meselesi cibilliyet. Sen kalkacaksın bu ülkede benim başörtülü bacıma, kardeşime rahibe benzetmesi yapacaksın. İşte onun için buradan çıktıktan sonra kapı kapı dolaşacağız. 12 Eylül'de bu sandıkta bunlara en güzel cevabı vereceğiz. Aynı şeyi 411 olayında yaşamadık mı? MHP'yle elele verdik mi? Birlikte anayasa değişikliğine karar verdik. Eğitim ve inanç özgürlüğü elinden alınan kızlarımız için bu anayasa değişikliğini yaptık mı?"

FARKLI YAŞAMLARA SAYGI

Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan bir başka husus da farklı yaşam biçimlerine duyduğu saygıyı ifade etmesi oldu:

"Biz Adalar'daki vatandaşlarımıza da Fatih'teki vatandaşlarımıza da saygı duyarız. Adalar bize oy vermedi diye hizmet götürmeyi ihmal etmeyiz. Adalar'a bugüne kadar hizmeti önce bu kardeşiniz, ondan sonra da Kadir Bey götürdü. CHP iktidarında Adalar ilçesine tankerle su giderdi. Hava bozar su gitmezdi. Yolcu gidip gelemezdi. Ama şimdi bu devran kalktı, istediğin zaman gidiyorsun. Deniz altından suyu taşıdık, doğalgazı götürdük. Bunları oraya AK Parti iktidardır, değildir diye yapmadık. Orada benim vatandaşım var diye yaptık. Orada azınlıklar yaşıyor diye yapmadık. O topraklar bizimdir, öyleyse oraya hizmet gidecek. 780 bin kilometre kare bizi için. Sünni kardeşimizi nasıl kucakladıysak Alevi kardeşimi de öyle kucakladık".

BAHÇELİ'YE KAFATASÇI SUÇLAMASI

Erdoğan'ın hedefinde sadece Kılıçdaroğlu değil, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de vardı. Erdoğan, sözlerinin bu kısmında MHP Lideri'nin ismini vermedi ama sözlerinin adresi Bahçeli'yi gösteriyordu:

"Onlar borçlandı biz ise ödüyoruz. Ödedik, ödedik şu anda 6.6 milyar dolara indi. Bunlar milliyetçi değil mi? Senden olsa olsa ancak kafatası milliyetçisi olur. Ne yaptın hizmet olarak çık onu söyle. Şimdi devletin kasasında 75 milyar dolar var. Farkımız bu. Halep oradaysa arşın Kazlıçeşme'de. İktidara geldik, işçiye memura 13 katrilyon borcumuz var dendi. Para bulamayınca sağdan, soldan işçinin memurun maaşından kesmişler. Hemen sendikalarla oturduk masaya dedik ki, süratle biz size para ödüyoruz. 13,5 milyon katrilyonu biz ödedik. Ah benim işçi kardeşim, memur kardeşim,bu iktidarı beğensek de beğenmesek de bizim paramızı bu ödedi, herhalde bunu dersin."

HALKIM GETİRDİ BAŞBAKAN YAPTI

Yargının ideolojik davrandığını yineleyen Erdoğan konuşmasının bu bölümünde duygusallaştı:

"Yargı ideolojik davranmıyor diyorlar. Davrandın, bana davrandın bedelini de ödedim. U2 geldi sordu bana 'Niye içeri girdim' Anlatınca güldüler. Biz Metris'e, Selimiye'ye uğradık. Benim yaptığım neydi? Sadece şiir okudum. Bizi de Metris'e uğrattılar, ama güzel oldu, özgürlüğün tadını aldık. Onların muhtar bile olamaz dediğini halkım getirdi başbakan yaptı."

BAZI SATILIK GAZETELER VAR

Konuşmasının son bölümünde Erdoğan'ın eleştirilerinden yargının yanısıra medya da nasibini aldı. Erdoğan isim vermeden 'Bazı satılık gazeteler var' diyerek, medyaya şöyle yüklendi:

"İktidar sizin şamar oğlanınız değil. Bazı satılık gazetelerimiz var. Bunları biliyoruz, sabrediyoruz. Yargıya başvuruyoruz. Yargı 'siyasetçi bu tür hakaretlere alışmalı' diyor. Bunlar ağır eleştiriye girer diyor. Peki aynısını ben sana yapsam o zaman ne diyeceksin? Ne diyecek biliyor musun 'Ben siyasetçi değilim diyecek' O zaman çıkar cübbeyi çık meydana."

Başbakan Erdoğan'ın Kazlıçeşme'deki mitinginden çarpıcı izlenimleri ve notları okumak için ikinci sayfaya geçiniz.

[PAGE]


İNTERNETHABER-KAZLIÇEŞME NOTLARI: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, referandumun son haftasında Kazlıçeşme'de düzenlediği mitingde büyük moral depoladı. Kendisine ulaştırılan son ankette, yüzde 55'lik bir evet desteğinin verdiği keyifle miting alanına gelen Erdoğan, yağmura karşın meydana toplanan büyük kalabalığa, "Maaşallah, İstanbul kararını zaten vermiş" sözleriyle teşekkür etti.

BAŞBAKAN'IN HASSASİYETİNE ALKIŞLI DESTEK

Erdoğan, havanın serin ve yağışlı olması sebebiyle uzun bir süreden beri ilk defa mitingde ceket giyerek konuşma yaptı. Erdoğan, konuşmasını yaparken, kalabalığın içinden bir kadının elindeki bir mektupla kendisine seslendiğini gördü. O anda konuşmasını kesti ve görevlilere seslenerek, "Bayanın elindeki evrakı alın" talimatı verdi. Erdoğan'ın bu hassasiyeti, kalabalığın ön saflarındakiler tarafından alkışlarla desteklendi.

TRAFİK AKIŞI YENİDEN DÜZENLENDİ

Başbakan'ın mitingi için İstanbul polisi özel tedbirler aldı. Miting alanın çevresinde özel harekat timleri önlem alırken, keskin nişancılar da kilit noktalara yerleştirildi. Polis, alan çevresinde deyim yerindeyse, kuş uçurtmadı. Miting nedeniyle İstanbul trafiğinin aksamaması için yeni trafik düzeni öğle sonrası için yürürlüğe konuldu.

BEYAZ 'EVET' ÇİÇEKLERİ

Erdoğan'ın konuşma yaptığı platformun içinde yalnızca yakın korumalar ile bir kameramanın bulunması dikkat çekti. Kameraman, konuşması boyunca Başbakan'ı yakın plandan çekerek, canlı yayına aktardı. Platformun ön kısımları ile Erdoğan'ın konuştuğu kürsünün önü, 'evet'e gönderme yapmak için beyaz ve taze çiçeklerle süslendi. Erdoğan, platformda elindeki kablosuz mikrofon aracılığıyla zaman zaman hareket ederek konuştu. Başbakan, kimi zaman da önündeki kürsüye kurulan ve konuşma metninin bulunduğu Auto-Q'ya bakarak konuşmasını sürdürdü.

BEYAZ DENİZ

Mitingte, Kazlıçeşme Meydanı'ndaki kalabalığı oluşturan vatandaşların başlarına taktıkları evet şapkaları ile flamaları, meydanı adeta beyaz bir denize dönüştürdü. Kalabalığın içinde çok sayıda Türk bayrağının dalgalandırıldığı da görüldü.