BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,81
ALTIN 2.419,73
HABER /  DÜNYA

Erdoğan’dan bakaya değerlendirmesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bakaya kalmış 600 bin civarında o ifadeyi kullanmak istemiyorum ama uygulamaları kaçak durumda olanlardır. ...

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bakaya kalmış 600 bin civarında o ifadeyi kullanmak istemiyorum ama uygulamaları kaçak durumda olanlardır. Burada gerek İçişleri Bakanlığımızın gerekse Milli Savunma Bakanlığımızın birliktelik içerisinde bir çalışma yaparak bu kaçak durumda olanları yakalayıp hemen askerliğe teslim etmek lazım" dedi.
Erdoğan, "İstiklal Marşımızın şairi merhum Mehmet Akif biliyorsunuz bir Arnavuttu. Ama Arnavut Mehmet Akif’in gönül dünyasından onun gönül süzgecinden geçen kelimeyi, cümleyi, mısraları, kıtaları başka hiçbir insan bulamamıştı ve saatlerce o zamanki Meclis’te ayakta İstiklal Marşımız alkışlanarak kabul edilmişti. Demek ki bizi birbirimize bağlayan bağ başka. Bunu hala kavramayan, anlayamayan zavallılar var. İstiklal Marşımızın şairi merhum Mehmet Akif’in dedesi bildiğiniz gibi Kosovalıydı. Bir Arnavuttu. Kosova’nın Şuşitsa köyünde yaşıyordu" diye konuştu.
AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kosovo’ya gerçekleştirdiği günü birlik ziyaretini değerlendirdi. Kosova halkının ve orada yaşan Türklerin selamlarını getirdiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, Kosova’da bir Türk firması tarafından yapılan havaalanının açılışını gerçekleştirdiklerini söyledi. Kosova temaslarından bahseden Başbakan Erdoğan, Kosova ve Arnavutluk Başbakanıyla birlikte Prizren’de orada yaşayan Türklerle buluştuklarını ifade etti. Kosova’da özel sektör yatırımların ötesinde başta TİKA olmak üzere çok önemli çalışmalar yaptıklarını kaydeden Başbakan Erdoğan, bu çalışmaların devam ettiğini belirtti.

“BUNU HALA KAVRAMAYAN, ANLAYAMAYAN ZAVALLILAR VAR”
Priştine’de 1460 yılında Fatih Sultan tarafından inşa ettirilen camiyi restore ettirdiklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, açılışını daha önce kendisinin yaptığını ve bu caminin şu anda Kosova’da hizmet verdiğini vurguladı. 1615 yılında yapılan Prizren’deki Sinan Paşa Camisini yine Türkiye’nin restore ettiğini sözlerine ekleyen Başbakan Erdoğan, “Kosova muhaberesinin geçmiş olduğu meydanda biliyorsunuz Sultan Murat’ın orada türbesi var. Onun da restorasyonunu yaptık. TİKA’nın Kosova’da sürdürdüğü şu önemli çalışmayı özellikle burada dikkatlerinize sunmak istiyorum. Son zamanlarda bu etnik mesele çok gündeme geliyor. Zaman zaman Türk Türk’tü, Kürt Kürtdü yok bunlar çok konuşuluyor ve bundan dolayı bazıları bizim üzerimize farklı bir şekilde saldırıya geçiyorlar. Bütün bunlara tek cevap var aslında o da şudur. İstiklal Marşımızın şairi merhum Mehmet Akif biliyorsunuz bir Arnavuttu. Ama Arnavut Mehmet Akif’in gönül dünyasından onun gönül süzgecinden geçen kelimeyi, cümleyi, mısraları, kıtaları başka hiçbir insan bulamamıştı ve saatlerce o zamanki Meclis’te ayakta İstiklal Marşımız alkışlanarak kabul edilmişti. Demek ki bizi birbirimize bağlayan bağ başka. Bunu hala kavramayan, anlayamayan zavallılar var. İstiklal Marşımızın şairi merhum Mehmet Akif’in dedesi bildiğiniz gibi Kosovalıydı. Bir Arnavuttu. Kosova’nın Şuşitsa köyünde yaşıyordu” diye konuştu.

"DÜNYANIN DEĞİŞİK YERLERİNE GİT, ORADA AK PARTİ’Yİ GÖRÜRSÜN"
Erdoğan, “Mehmet Akif’te İstanbul’da dünyaya geldi. Böyle bir hayat hikayesi var. Mehmet Akif’in dedesinin köyündeki caminin imamlığını bir süre Akif’in amcaları yaptılar. 19 ve 20. yüzyılın zor dönemlerinde maalesef bu cami bakımsız kaldı. Adeta harabeye döndü. 1999 bu cami savaş nedeniyle tamamen yıkıldı. Şimdi biz o camiyi bulduk. Gerekli hazırlıkları yaptık ve Mehmet Akif’in dedesinin köyündeki o tarihi camiyi yeniden ayağa kaldırıyor, yeniden inşa ediyoruz. Böylece hem Akif’e hem onun dedesi ve babasına böylece Kosova’ya birkez daha vefa borcumuzu ödüyoruz. Kimmiş ecdada sahip çıkan, kimmiş tarihine sahip çıkan. Bu lafla olmaz, bu uygulamayla olur. İşte bunu yapan biziz. Orta Asya’ya git orada AK Parti iktidarını görürsün, Balkanlara git orada AK Parti iktidarını görürsün. Ortadoğu’ya git orada AK Parti’yi görürsün. Dünyanın değişik yerlerine git orada AK Parti’yi görürsün. Çünkü AK Parti artık 780 bin kilometrekareye sığan bir irade değildir. Dünyada gündemi olan bir iradedir. Ben bu vesileyle İstiklal Marşı şairimizi de birkez daha rahmetle yad ediyor özellikle millet şuurunu bizlere bu insanlar verdi. Gerçek milliyet şuurunu en güzel şekilde onlar verdi. Bize İstiklal Marşımızı bir nimet olarak bıraktıkları için tekrar kendilerine şükranlarımızı ifade ediyoruz” şeklinde konuştu.
Askerlik süresiyle ilgili yaptıkları çalışmanın tamamlandığını dile getiren Başbakan Erdoğan, Bakanlar Kurulu’nda görüşmelerin yapıldığını ve imzaların atıldığını söyledi. Düzenlemenin bugün Resmi Gazetede yayımlandığını ifade eden Başbakan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Tabii pek çok spekülasyonlar yapılıyor. Bu konuyla ilgili olarak şüphesiz ki Türk Silahlı Kuvvetlerimizin bilgilerine, onların bu noktadaki düşüncelerine çünkü celp denilen olayın onlar tarafından ne kadar ihtiyaç var bunlar biliyorsunuz Milli Savunma Bakanlığımızdan istenir ve Milli Savunma Bakanlığımız da buna göre celpleri yapar. Tabi burada bize teklifleri talepleri gelmiştir. Bu talepler üzerinden çalışarak biz bütçe yılı olması hasebiyle de olayı 1 Ocak olarak değerlendirdik. Gerçi bu iş her ne kadar bütçe olayı değilse de bunu bir bütçe yılıyla orantılı uygun olsun diye bu şekliyle düzenledik ve inşallah 1 Ocak 2014’ten geçerli olmak üzere silah altındaki yükümlüleri de kapsayacak şekilde muvazzaf askerlik süresini er ve erbaşlar 15 aydan 12 aya indirmiş oluyoruz. Bu düzenleme sadece uzun dönem askerlik yapar er ve erbaşlarımızı kapsıyor. Kısa dönem askerlik süresinde bir değişiklik yapmıyoruz. Bu değişiklikten etkilenecek Türkiye genelindeki bütün er ve erbaşlarımıza şimdiden hayırlı teskereler diliyorum. Askerlik çağımızdaki bütün gençlerimize de bu düzenlemenin hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bakaya kalmış 600 bin civarında o ifadeyi kullanmak istemiyorum ama uygulamaları kaçak durumda olanlardır. Burada gerek İçişleri Bakanlığımızın gerekse Milli Savunma Bakanlığımızın birliktelik içerisinde bir çalışma yaparak bu kaçak durumda olanları yakalayıp hemen askerliğe teslim etmek lazım.”

“CUMHURİYET ÜZERİNE YAPILAN TARTIŞMALAR YAPILAN KAMPLAŞTIRMA VE KUTUPLAŞTIRMALAR TAMAMEN YAPAYDIR”
Cumhuriyetin 90. yıl dönümünün salı günü kutlanacağını belirten Başbakan Erdoğan, Cumhuriyetin 90. yıl dönümünün millete hayırlı olmasını dilediğini söyledi. Başta Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları olmak üzere Cumhuriyete giden yolda emek vermiş herkese özellikle aziz şehitleri rahmetle yad ettiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 90. Yıl dönümünü idrak ettiğimiz bu günlerde artık şunu herkesin kabullenmesi gerekir. Cumhuriyet bir zümrenin, bir kitlenin, belli bir grubun, belli bir etnik kökenin değil bu topraklar üzerinde yaşayan 76 milyonun tamamının cumhuriyetidir.Cumhuriyet hepimizin ortak değeridir. Bu ülkede özellikle de yakın tarihte Cumhuriyet üzerine yapılan tartışmalar yapılan kamplaştırma ve kutuplaştırmalar tamamen yapaydır, tamamen sunidir, sanaldır. Maalesef bir kesim özellikle elitler on yıllar boyunca kendilerini Cumhuriyetin yegane sahibi olarak kendilerini görmüş, kendileri dışındaki herkese ikinci sınıf muamelesi yapmış, ortaya çıkan itirazları da Cumhuriyet karşıtlığı ile yaftalama cüretine girmiştir. Cumhuriyetin 90. Yıl dönümünde bizlerde aziz milletimizle artık şu soruyu hiç çekinmeden, hiç tereddüt etmeden o elitlere, o seçkinlere sorabiliyoruz. Allah aşkına sizi Cumhuriyetin sizi tek ve yegane sahibi yapan nedir. Siz kimsiniz. Cumhuriyetin tapusunun sadece sizde olduğu vehmine nereden kapılıyorsunuz. Kendinizi Cumhuriyetin yegane sahibi zannederek kendiniz dışındakilere adeta parmağını sallayarak kibir sergileme hakkını siz nereden alıyorsunuz” dedi.
(İHA)