BIST 9.059
DOLAR 32,38
EURO 34,97
ALTIN 2.325,12
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'dan ABD ve AB'ye mülteciler için çağrı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeşilay'ın Zümrüdüanka ödül töreninde yaptığı konuşmada Suriyeli mülteciler konusunda ABD ve AB'yi eleştirdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriyeli mülteciler konusunda ABD ve Avrupa'nın tutumunu eleştirdi. Mülteciler konusunda Suriye'nin kuzeyinde bir şehir kurulması gerektiğini bu fikri de ABD Başkanı Obama ile görüştüklerini anlatan Erdoğan, Obama'nın fikri benimsemesine rağmen bugüne kadar herhangi bir adım atılmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yeşilay'ın Zümrüdüanka ödül töreninde gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Suriye'nin kuzeyinde

Bize Batı ne diyor? İşte size yılda 3 milyar avro vereceğiz. Bakınız bu sözü vereli 4 ay oldu, hala verecekler, hala verecekler.

mülteciler için bir şehir kurulması önerisini tekrar eden Erdoğan, bu konuyu ABD Başkanı Obama ile de görüştüğünü söyledi. "Bunu karşılıklı konuştuğumuz zaman 'haklısın' diyorlar. Bunu Sayın Obama ile de konuştuk, hatta koordinatlarını bile belirledik ama uygulamaya gelince hala ses yok." diyen Erdoğan, AB'nin söz verdiği 3 milyar Euro için "İşte size yılda 3 milyar avro vereceğiz. Bakınız bu sözü vereli 4 ay oldu, hala verecekler, hala verecekler." ifadelerini kullandı. İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

SURİYELİ MÜLTECİLER

Afrika'da şahit olduklarımız sorumluluğumuzu bir kez daha hatırlattı. Sorumluluğumuz çok büyük. Dünyada biz ilk 3'ün içindeyiz. Biliyorsunuz, Amerika, İngiltere, Türkiye... Yardım eden ülkeler arasında biz 3. sıradayız. Fakat olayı milli gelire oranla değerlendirdiğiniz zaman, Türkiye 1. sırada. Çünkü biz onların baktığı gibi bakmıyoruz ki, sadece şu 5 senede, Suriye'den gelen mültecilere harcadığımız para 10 milyar dolar, sadece 5 senede. Bunun içerisinde ben STK'ların, belediyelerin yaptığı yardımları, bunları söylemiyorum, bunlar bütçeden çıkan paralar, bunu söylüyorum.

"4 AY ÖNCE SÖZ VERDİLER HALA VERECEKLER..."

(Mültecilere yardımlar) Biz olaya homoekonomikus anlayışıyla bakmadık, böyle bakmıyoruz. Bizim medeniyetimizde, bizim değerler silsilemiz içerisinde olay farklı. 'Veren el alan elden hayırlıdır.' Bize Batı ne diyor? İşte size yılda 3 milyar avro vereceğiz. Bakınız bu sözü vereli 4 ay oldu, hala verecekler, hala verecekler.

"SURİYE'NİN KUZEYİNDE BİR ŞEHİR KURALIM"

Bugün AB Konseyi Başkanı ziyaretimdeydi. 'Bakın, verseniz de vermeseniz de biz bu mültecilere kapımızı kapatmadık Batılılar gibi, açık tuttuk, yine açık tutacağız ama biraz da vicdan' dedik. 'Bunu beraber paylaşalım istiyoruz sizinle ama siz, 'Türkiye kapıları Batı'ya açıyor, oraya yönlendiriyor' gibi bir yanlışın içerisindesiniz, bakın bunu bırakın, gelin el ele verelim.' Ben size bir şey söylüyorum, formül nedir? Suriye'nin kuzeyine biz bir şehir kuralım. Yaklaşık 4 bin 500 kilometrekarelik bir şehir kuralım ve bu şehirde biz alt yapısıyla, üst yapısıyla her şeyi uluslararası camia paylaşalım, biz biliyorsunuz inşaat sektöründe iyiyiz, başka ülkeler de buna girebilir. Yerel mimari ile biz Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye'ye yakın bir bölgede bu şehri kuralım. Dolayısıyla Suriye'den çıkacak olanları orada iskan edebiliriz, Türkiye'dekileri de aynı şekilde orada iskan etme imkanımız olabilir.

"BUNU SAYIN OBAMA İLE DE KONUŞTUK"

Bunu karşılıklı konuştuğumuz zaman 'haklısın' diyorlar. Bunu Sayın Obama ile de konuştuk, hatta koordinatlarını bile belirledik ama uygulamaya gelince hala ses yok. Mesele karar meselesi... Karar verici olmak, irade koymak bu... Maalesef bunu da koymayınca iş gecikiyor ve iş kapıya dayanınca da feryat başlıyor."