BIST 10.479
DOLAR 32,23
EURO 34,89
ALTIN 2.425,42
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan: Özkök adayım değil!

Başbakan Erdoğan ‘Avrupa Akdeniz Zirvesi’ne katılmak için önceki Barcelona'ya giderken önemli açıklamalarda bulundu. İşte Erdoğan'ın gündemi belirleyecek sözleri

Abone ol

Genelkurmay Başkanı için normal süreç işler Cumhurbaşkanlığı’nda ‘5+5’i istişare ederiz Üst kimlik temeldir ‘Ben Kürt’üm’ denmeli Şemdinli’de PKK tehdidi var, tanık zor bulunur Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ‘Avrupa Akdeniz Zirvesi’ne katılmak için önceki gece Ankara’dan Barcelona’ya uçarken güncel iç sorunlara netlik getirdi.

Erdoğan, yeni Genelkurmay Başkanı’nın doğal süreçte atanacağına inandığını, konuyu Korkut Özal’la ilişkilerine bağlayan iddiaların spekülasyondan ileri gitmediğini söyledi. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ‘beş artı beş’ formülünün muhalefetle birlikte ele alınmasını arzuladığını, Şemdinli olayında ise PKK tehdidinden ötürü, yöre halkından tanık bulmanın o kadar kolay olmayacağını söyledi.

DOĞAL SÜREÇ İŞLER

Yukarıdaki açıklamaları İspanya gezisinin ilk durağı olan Mayorka Adası parkurunda yapan Başbakan, Orgeneral Hilmi Özkök’ün emeklilik duyurusu ve yeni Genelkurmay Başkanı’nın atanması hakkında şöyle konuştu:

‘Bizim veya Özkök’ün herhangi bir beklentisi yoktu. Zaten kendisi de bunu defalarca açıklamıştı. Dolayısıyla, yayılmış olan haberler çok üzücü nitelik taşıyor. Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt konusunda da asla ne bir önyargı ne bir önkoşul söz konusu değildir. Önce aralıkta, sonra da ağustosta alışılagelmiş birer Askeri Şûra toplantısı var ki, bunlarla doğal süreç işleyecek. Bazı AKP milletvekillerinin Sayın Büyükanıt’ta karşı olduğunu iddia edenler varsa, herhalde o milletvekillerinin Şûra’ları etkilemesi beklenemez.’

KİMSE GAZA GETİREMEZ

Erdoğan, Korkut Özal tarafından yapılmış açıklamaların konuyu alevlendirip alevdirmediği sorusunu ise şu sözlerle yanıtladı:

‘Büyüğümdür ve geçmişte olduğu gibi, şimdi de görüştüğüm oluyor. Ama düğünden düğüne türü gerçekleşen bu temaslarda, iddia edildiğinin tam tersine, asla müşavere olmamıştır. Kaldı ki, Özal’la en son görüşmüşlüğüm aylar öncesine uzanıyor Bizim akıl hocasına ihtiyacımız yok. Kimse de gaza, falan getiremez.’

MAKAMLARA SAYGISIZLIK

Öte yandan, yine aynı bağlamda, Özkök’ün muhtemel cumhurbaşkanlığı konusundaki spekülasyonlara Erdoğan şu cevabı verdi:

‘Böylesine söylentileri, en başta, daha 1.5 yıllık bir görev süresi olan Sayın Cumhurbaşkanımıza karşı olmak üzere, makamlara ve demokratik sürece yönelik büyük saygısızlık addediyorum. Fakat, daha genel bir çerçevede, seçim yasasından cumhurbaşkanlığında ‘beş artı beş’ formülüne, biz tüm siyasi işleyiş konularını muhalefetle birlikte bir komisyon, bir plaftorm çerçeveside tartışmaya hazırız.’

KÜRT’ÜM’ DİYEBİLMELİ

Erdoğan CHP Lideri’nin ‘üst kimlik’ konusunda kendisini eleştirmesini ise ‘İnsaf, danışmanları Baykal’ı yanlış bilgilendirmiş. Parti konuşmamda tam seksen defa ‘Türk milleti’ deyimi geçiyor. Ama evet, üst birleştirici kimlik mutlaka saklı kalmak kaydıyla, insanlar ‘Ben Kürt’üm’ diyebilmeli. Çıbanbaşı, bunu yasakladığınız zaman kopuyor’ sözleriyle yanıtladı.

KOLAY TANIK ÇIKMAZ

Erdoğan bu arada, zaten adalete yansımış olan ve hükümet müdahelesinin beklenemeyeği Şemdinli’deki bombalama olayını hemen ‘2’nci Susurluk’ diye nitelemenin abartılı kaçabileceğini, yöreye giderken yaşadığı tepki endişesine rağmen de yaptığı gezide halk tarafından sempatiyle karşılandığını kaydetti. Olayın Başbakanlık Teftiş Kurulu yerine, konuya daha vakıf ve yetkili Mülkiye Müfettişleri Komisyonu tarafından soruşturulmasının gerektiğini vurgulayan Başbakan, ayrıca PKK’yı çağrıştırarak, ‘Maalesef, terör örgütünün vatandaş üzerindeki tehdidinden ötürü, olaya ilişkin tanık çıkmasının da o kadar kolay olamayacağını tahmin ediyorum’ dedi.

Uçakta sohbet

BAŞBAKAN Erdoğan’ın ANA uçağında Mayorka’ye uçarken gazetecilerle güncel konular üzerine sohbet etti. Erdoğan’ın bu gezisine  Nihal Bengisu Karaca (Zaman), İsmet Berkan (Radikal), İsmail Küçükkara (Akşam), Aslı Aydıntaşbaş (Sabah), Hadi Uluengin (Hürriyet) Mehmet Soysal (TGRT) katıldı.