BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan narsist mi? Cüneyt Özdemir yazdı

Berkin Elvan ile ilgili açıklamalarına tepki gösteren gazeteci Cüneyt Özdemir, Başbakan Erdoğan'ın ruh halini sorguladı.

Abone ol

Başbakan Erdoğan, başkalarını dinlemeyen ve kişinin kendisini aşırı beğenmesiyle özetlenen narsist hastası mı?

Başbakan Erdoğan'a narsist teşhisi koyan psikiyatristin açıklamalarını köşesine taşıyan Özdemir, "tedavisi var mı?" sorusuna uzmanından "Narsisistik kişinin tedavisi herhangi bir ilaçla değil kişinin tamamen kendisi ile yüzleşmeye başlamasıyla başlayan terapatik bir süreçtir. İlacı yoktur. Tedavisi ise zordur" cevabını aldığını söyledi. 

TRT'ye konuk olan Başbakan Erdoğan'ın Berkin Elvan'a yönelik ithamlarda bulunması Radikal si yazarı 'i çok kızdırdı. Canlı yayını takip ettiğini belirten yazar, hemen telefona sarılıp Türkiye'nin ünlü psikiyatristlerinden birisiyle konuştu.

Özdemir, ruh halini sorduğu Başbakan Erdoğan'ı anlatan psikiyatristin açıklamalarını bugünkü köşesinde yayınladı.

DİĞERLERİNİ DÜŞMAN

"Bizim psikiyatri içerisinde temel bir kitabımız vardır. DSM5 adındaki bu kitapta her şeyi standardize etmeye çalışırız. Bu kitabın içinde belirli kişilik tipleri vardır. Bunlardan bir tanesi ilginçtir. Bazı insanlarda kendilerine verdikleri anlam ve önemin, hayatlarındaki başka amaçların anlam ve öneminin öncesine geçtiğini görürüz. Bu insanlar kendilerini öyle bir yerde değerlendirmeye başlarlar ki yaşamlarında savundukları bütün siyasi konular aslında kendilerinin özsavunmasına dönüşebilir. Bunun sonuçlarının nereye gittiğini göremeyebilirler. Bu insanlar yaptıkları şeylerde aslında kendilerinin fikrinin diğerleri tarafından ne kadar onaylandığına takılır ve diğerlerini ne hissettiğini görmezden gelmeye başlarlar. Bu insanlar kendilerini her konuda haklı görüp, bu haklılığı her ne pahasına olursa olsun savunurlar. Bunu yaparken diğerlerini düşman olarak görebilirler.

ASLINDA ALTTAKİ EZİKLİĞİ KAPAMA DİRENCİDİR

İşte biz bu insanlara Narsis, bu duruma da narsisizm diyoruz.
Narsisizm zaman içerisinde yaşadıkları ile yoğrularak aile ilişkileri, kendisine düşen roller ile çocukluktan itibaren gelişen bir özelliktir. Narsisizmin arkasında aslında bir eziklik gizlidir. Narsisizm dışarıdan ilk bakıldığında ‘kendine güven’ gibi gözükse de aslında alttaki ezikliği kapama direncidir. Müthiş bir istek ve öfke ile bunu kapatmaya çalışır. Kendini sürekli olarak diğerlerinden üstün görür.
Tehlikelidir. Sadece siyasette değil medya ve spor dünyasında da onlarca örneği var. Kimi kulüp yöneticilerinin, starların veya ünlü işadamlarının da durumu aynıdır. Sana bir tiyo daha vereyim: Yine sanıldığının aksine narsistler narsistlerle anlaşamazlar. Yani bir narsistler kulübü yoktur…

ONAYLANMAMAK ÖFKE DEMEKTİR

Narsisizmde onaylanmamak öfke demektir. Öfke bazen bütün bunların dışında bir başka reaksiyon olarak da ortaya çıkar. İnsanların yaşadıkları kaygıyı savuşturabilmek için birkaç tane yöntem vardır. Mesela birinde tamamen geri çekilir depresyona girer ikincisinde ise tamamen agresyon olarak yansıtır. Agresyon öfke demektir. Narsistlerde her şeyi kendisine bağlama isteği vardır, hiç kimseye hiçbir şeyin kontrolünü bırakmak istemezler." 

TERAPİK BİR SÜREÇ

Telefonda kısa bir sessizlik oluyor. Ekranda sesini duyamasam da konuşan kişinin kıpkırmızı yüzü, öfkesini fazlası ile gösteriyor. "Son bir şey, narsisizmin tedavisi var mıdır" diye soruyorum. Gülüyor.

"Elbette var" diyor.
"Narsisistik kişinin tedavisi herhangi bir ilaçla değil kişinin tamamen kendisi ile yüzleşmeye başlamasıyla başlayan terapatik bir süreçtir. İlacı yoktur. Tedavisi ise zordur" diyor.