BIST 10.046
DOLAR 32,33
EURO 34,73
ALTIN 2.405,03
HABER /  EKONOMİ

Erdem Başçı enflasyonun ne zaman düşeceğini açıkladı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, büyüme oranları ve enflasyonla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, gıda fiyatlarındaki "geçici hareketler"in etkisini kaybetmesinden sonra enflasyonun düşmeye başlayacağını söyledi.

Merkez Bankası (MB) Başkanı Erdem Başçı, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki konferansta "Para Politikaları" konulu sunum gerçekleştirdi.

ENFLASYONUN NE ZAMAN DÜŞECEĞİNİ AÇIKLADI
Başçı, mesajlarını şöyle sıraladı: ''Türkiye'nin dünya ihracatı içindeki payı artıyor. Net ihracat büyümeye ve dengelenmeye olumlu katkı yapıyor. Gıda fiyatlarındaki geçici hareketlerin etkisini kaybetmesinden sonra enflasyonun düşmeye başlaması bekleniyor. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecek. Merkez Bankası reeskont kredileri yoluyla ihracata destek sağlıyor.''

Başçı, dış ticaret açığında iyileşme trendi olduğunu, kademeli olarak ticaret makasının daraldığını söyledi. MB Başkanı Başçı, her türlü dış jeopolitik riske rağmen Türkiye'nin ihracat odaklı bir büyüme sürecine başladığına dikkat çekti.

'DÜNYA YAVAŞ BÜYÜME TRENDİNE GİRDİ'
Merkez Bakası Başkanı Başçı, dünyanın yavaş büyüme trendine girdiğine işaret ederek, ihracat için daha fazla gayret gösterilmesi gerektiğini söyledi. Başçı, Avrupa'da deflasyon korkusunun giderek arttığının gözlendiğini belirterek, referandum konusunda da değindi. Başçı, ayrılma ihtimalinin artmasıyla sterlinin değer kaybettiğini ifade etti.

AMB'nin genişlemeci paket açıklayacağının söylenmesi ancak açıklanmamasının da belirsizlik yarattığını ve G7 ülke döviz kurlarındaki oynaklığın arttığına dikkat çekti. Oynaklık aşırı olmazsa sorun olmayacağına işaret eden Başçı, "Elimizde her türlü politika aracımız hazır bekliyor, yeterince aracımız ve yeterince kararlığımız var, bekliyoruz" dedi.

'SON ÇEYREKTE BÜYÜME TOPARLANIR'
Büyüme rakamlarına da değinen Başçı, 2. çeyrek büyümesine kuraklık nedeniyle tarımın negatif etkisinin olduğunu belirtti.

Başçı, "2. çeyrekte büyüme hızında bir miktar düşüş gördük, bunda tüketim harcamalarının artmasını istememiz ve dış talep etkili oldu" dedi.

Başçı, son çeyreğe doğru büyüme hızının toparlanmasını beklediklerine işaret etti. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Türkiye'de istihdamın 2009 yılından itibaren çok hızlı arttığını belirterek "İşgücüne katılım arttığı için istihdamdaki iyileşme işsizliğe yansımıyor" dedi. Başçı, işgücüne katılım oranının yüzde 50'yi geçtiğini söyledi.

Jeopolitik riskler ve Euro Bölgesi'ne ilişkin risklerin Türkiye'nin öncü göstergelerine de yansıdığını belirten Başçı, ihracattaki öncü göstergelerin bunu yansıttığını söyledi. Başçı "Bankaların borçlarını döndürmek konusunda bir sorunları yok, vade uzatma çabası var, iyi maliyetle borçlanmaya devam ediyorlar" dedi.

'HEDEF TASARRUF ORANINI YÜZDE 19'A ÇIKARMAK'
Dış denge konusunda ise Başçı, tasarrufların yüzde 12'lere kadar düştüğünü belirterek bu oranın çok düşük kaldığını ifade etti ve "Tasarruf oranları tarihi en düşük seviyesinde, bunu artırmak için çaba göstermeliyiz, bu care açığın ilacı. Türkiye'nin 10. Kalkınma Planı'nda 2018'te tasarruf oranını yüzde 19'a yükseltmek hedefleniyor" diye konuştu.

Başçı, mevduat artışını destekleyici önlemler üzerindeki çalışmalarını ilerlettiklerini belirterek "Enflasyonun bir miktar üzerinde faiz verilmesi gerekiyor ki, mevduat artsın" şeklinde konuştu. "Hane halkı için geliriyle orantılı borçlanma ve taksitlendirme hedefliyoruz" diyen Başçı, Türkiye'nin makro dengeleriyle uyumlu kredi büyüme oranının yüzde 15 olduğunun altını çizdi.