BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,65
HABER /  DÜNYA

Endonezya'da Ahok karşıtı gösteriler arttı

ENDONEZYA’nın başkenti Cakarta’da İslam’a hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanması devam eden "Ahok" lakabıyla bilinen Vali Basuki Tjahaja Purnama'nın ağır ceza almasını isteyen binlerce kişinin katılımıyla bir gösteri yapıldı.

Abone ol

Başkentte, Endonezya Ulema Meclisinin Fetvasını Koruma Hareketi (GNPF-MUI) ve İslam Savunucuları Cephesinin (FPI) başını çektiği gösteriye diğer İslami gruplardan da katılım olurken, cuma namazı sonrası İstiklal Camisi’nde yürüyüşe başlayan kalabalık Başkanlık Sarayı çevresi ve Bunderan Hi Meydanı'nda Vali Purnama karşıtı slogan attı.

Kararın verileceği 9 Mayıs’taki duruşma öncesi Vali hakkında ağır ceza vermesi için mahkeme üzerinde baskı artırılmaya çalışılırken, Cakarta Yüksek Mahkemesi önüne ulaşan ve yetkililerle görüşmek isteyen gruptan 10 kişinin, taleplerini iletmek üzere içeri girmesine izin verildi.

Cakarta Emniyeti, gösterilerin olaysız geçmesi amacıyla gösteri alanlarında 15 bin personel görevlendirerek, Başkanlık Sarayı gibi önemli noktalarda trafiği ulaşıma kapattı. Ayrıca yasalara göre gösterinin, yerel saatle 18.00’e kadar devam edebileceğini belirten emniyet yetkilileri, göstericilerden bu kurala riayet etmesini istedi.

Öte yandan, Diyanet İşleri Bakanı Lukman Hakim Saifuddin, düzenlenen Ahok karşıtı gösterilere ilişkin açıklamasında, gösterilerin gereksiz olduğunu savunarak, hukukun dışında dışarıda vakit harcayarak adalet aramak yerine mahkeme sonucunu beklemenin göstericiler için en iyisi olduğunu söyledi.

Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Fadli Zon, Ahok davasının uzun sürmesi ve isnat edilen suç üzerinden de adil bir sonuca varılamamasının gösterilere neden olduğunu belirterek, ilgili dava sonuçlanırsa gösterilerin de sona ereceğini dile getirdi.

Bir yıl hapis istemiyle 25 Nisan’da mahkemeye çıkan ve hakkındaki kararın açıklanması 9 Mayıs'a ertelenen Ahok kendisini, "Nazilerin uyguladığı propaganda mekanizmasıyla işlemediğim bir suç bana yıkıldı. Şüpheli olarak başlayan bir durum, her gün dillendirerek kesin hale getirildi. Her gün camilerde, sosyal medyada ve insanlar arasında bu konuşuldu. Bana yapılan suçlamayla ilgili şimdiye kadar hiç kimseden veya kurumdan herhangi bir somut kanıt önüme getirilmedi. Ben herhangi bir dine veya topluluğa hakaret etmedim." ifadeleriyle savunmuştu.

Cakarta'nın ilk Çin asıllı ve 50 yıl aradan sonra 2014'te göreve gelen Ahok lakaplı ilk Hristiyan valisi olan Purnama, geçen yıl eylülde yaptığı konuşmasında Maide Suresi'nin 51. ayetine ilişkin yaptığı yorumla İslam'a hakaret etmekle suçlanıyor. Purnama, "Bazı gruplar Kur'an-ı Kerim'den ayetlere atıfta bulunarak halktan beni seçmemelerini istiyor. Bu yaklaşım insanları aptal yerine koymak anlamına gelir." diye konuşmuştu. Ayetler üzerinden yaptığı yorum sonrası Müslümanlardan büyük tepki gören Ahok'un görevden alınması için çok sayıda protesto düzenlenmişti.

Devlet Başkanı seçilmeden önce Cakarta Valisi olan Joko Widodo'nun yardımcılığını yapan ve 2017'deki yerel seçimlerde yeniden Cakarta Valiliği görevine aday olduğunu açıklayan Ahok, eleştiriler üzerine Müslümanlardan özür dilemişti. İki adayın yarıştığı ve 19 Nisan'da yapılan Cakarta Valiliği seçiminin ikinci turunda, Ahok oyların yüzde 42,04'ünü, Müslüman aday Anis Raşid Basvedan yüzde 57,96'sını almıştı. Resmi sonuçlara göre valilik seçimini kaybeden Ahok, görevini ekim ayında devredecek.