BIST 10.173
DOLAR 32,30
EURO 34,99
ALTIN 2.450,66
HABER /  GÜNCEL

Endonezya: Avustralya'yla ilişkiler 'zedelendi'

Endonezya Cumhurbaşkanı, Avustralya'nın kendisinin ve bakanların telefonlarını dinlediği iddialarının ortaya çıkmasıyla Canberra'yla ilişkilerinin "zedelendiğini" açıkladı.

Abone ol

Endonezya Cumhurbaşkanı, Avustralya'nın kendisinin ve bakanların telefonlarını dinlediği iddialarının ortaya çıkmasıyla Canberra'yla ilişkilerinin "zedelendiğini" açıkladı.

Susilo Bambang Yudhoyono "incitici" olarak nitelediği hareketi Avustralya'nın küçümsediğini söyledi. Yudhoyono ayrıca Cakarta'nın işbirliği yapılan alanları gözden geçireceğini de sözlerine ekledi.

Avustralya Başbakanı Tony Abbott ise olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirdi ama özür dilemeyeceğini söyledi.

Avustralya medyasında yer alan iddialar, Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'in dinleme faaliyetlerini kamuoyuna ifşa eden Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelerden geliyor.

Abbott ortaya atılan belgelerin yol açmış olabileceği "rahatsızlıklardan" dolayı üzüntü duyduğunu dile getirdi.

Başbakan, "Cumhurbaşkanı Yudhoyono'yu Avustralya'nın dostu olduğunu düşünüyorum. Kendisi dünya üzerindeki en iyi dostlarımızdandır." dedi.

Ama Başbakan daha sonra "Avustralya'nın mantıklı boyutlardaki istihbarat operasyonlarından dolayı özür dilemesi gerektiğini düşünmüyorum – aynı şekilde başka ülkelerin de mantıklı boyutlardaki istihbarat operasyonlarından dolayı özür dilemesi gerektiğini düşünmüyorum."

Endonezya Pazartesi günü Avustralya'da bulunan büyükelçisini ülkeye geri çağırırken Avustralya'nın büyükelçisini de soruları cevaplandırması için dışişleri bakanlığına çağırdı.

Avustralya devlet yayın kuruluşu ABC ve Guardian gazetesinde yayınlanan belgeler, 'telekulak' operasyonlarında cumhurbaşkanı Yudhoyono, cumhurbaşkanının eşi ve diğer üst düzey bakanların hedef alındığını öne sürüyor.