BIST 10.677
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.419,09

En 'altın' yatırım aracı

En 'altın' yatırım aracı

İş bankası'nda altın yatırımı yapmak isteyen müşteriler için 2 farklı ürün bulunuyor. bankanın mevduat niteliğinde olan ve gram olarak takip edilen altın hesabı, yatırım hesabı aracılığıyla müşterilere sunulan ve adet olarak izlenen 1 gram altına, tam cumhuriyet altınına ve yarım cumhuriyet...

En 'altın' yatırım aracı

İş Bankası'nda altın yatırımı yapmak isteyen müşteriler için 2 farklı ürün bulunuyor. Bankanın mevduat niteliğinde olan ve gram olarak takip edilen altın hesabı, yatırım hesabı aracılığıyla müşterilere sunulan ve adet olarak izlenen 1 gram altına, tam cumhuriyet altınına ve yarım cumhuriyet altınına eşdeğer kaydi altın ürünleri bulunuyor.

İş Bankası Sermaye Piyasaları Bölüm Müdürü Meltem Kökden, fiziki saklama riski olmaksızın altın yatırımı isteyen banka müşterilerinin anılan ürünlere yoğun ilgi gösterdiğini ifade ederek, İş Bankası'nın şu ana kadar altının yükselişini öngörenler için anapara garantili ve anapara korumalı iki adet fon halka arz ettiğini bildirdi.

Kökden, son dönemlerde faiz oranlarındaki düşüşler sonucunda yatırımcıların yatırım fonları da dahil olmak üzere alternatif yatırım araçlarına ilgilerinin yüksek düzeyde olduğunun gözlendiğini, yine aynı dönemde altın fiyatlarının da rekor seviyelere ulaşmasıyla altına dayalı anapara korumalı/garantili fonların yatırımcıların büyük ilgisini çektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

''İş Bankası'nın halka arz ettiği fonlar, yatırımcılarını altının getirisinden faydalandırırken, aynı zamanda yaklaşık bir yıllık yatırım dönemi boyunca fonda kalan yatırımcılara altın fiyatlarının düşmesi durumunda dahi anaparalarının geri ödenmesi garantisini sunmaktadır. Anılan fonların hedef kitlesini, volatilitesi oldukça yüksek olan altına yatırım yapmak isteyen ama anaparasını kaybetmekten çekinen yatırımcılar oluşturmuştur. Daha önce halka arz etmiş olduğumuz altına dayalı fonlardan 12 Ekim 2009'da vadesi başlayan ve 3 Kasım 2010 tarihinde itfa olan Yüzde 100 Anapara Garantili Altın Fonu yatırımcılarına yatırım dönemi içerisinde yüzde 8,38 getiri sağlamıştır. Yine Bankamız tarafından 1-9 Temmuz 2010 tarihleri arasında emtiaya dayalı olarak halka arz edilen anapara korumalı fonun dayanak varlığını oluşturan beş emtiadan biri altın olarak belirlenmiştir ve söz konusu fonun yatırım dönemi devam etmektedir.''

Kökden, İş Bankası'nda, altın üretimi ve ticareti ile uğraşan ticari kurumlara sunulan altın işletme kredisi ve altın ihracat kredisi ürünleri bulunduğunu, altın kredilerinin yurt içinde yerleşik yatırımcılara; altının fiziken teslimi, kredi karşılığının TL olarak ödenmesi veya yatırımcının altın depo hesabına alacak kaydedilmesi şeklinde kullandırıldığını, yurt dışında yerleşik yatırımcılara ise kredi karşılığının döviz olarak da ödenmesinin mümkün olduğunu anlattı.

Kriz sonrasında halen toparlanma sürecinde olan global piyasalarda altın ve altına dayalı olan ürünlerin rağbet görmeye devam ettiğini belirten Kökden, tüm dünyada merkez bankalarının genişleyici para politikalarının da altına olan talebi yükselttiğini kaydetti.

Altın ürünlerine talebin artarak devam etmesinin sektörü altına dayalı ürün çeşitliliğine yönelttiğini ifade eden Kökden, ''Altın işlemlerinin gözle görünür bir artış gösterdiği 2010 yılında tüm sektör gibi bankamız altın rakamları da etkilenmiştir. Bankamızın bu yıla ait altın müşteri sayısı ve bakiye rakamını geçen yıl verileri ile kıyasladığımızda oldukça yüksek bir artış olduğu görülmektedir. 2010 yılı Ekim sonu verilerine göre bankamızda altın müşterisi sayısı yüzde 51 oranında artarken müşteri altın bakiyesi yüzde 41 oranında artış göstermiştir'' diye konuştu.

Bankanın B tipi Altın Fonu kuruluş işlemlerini yürüttüğünü, ileride de altına dayalı yeni korumalı/garantili fonların halka arzının planlandığını kaydeden Kökden, piyasa verileri, enflasyon seviyeleri, ülkelerin büyüme oranları ve global likidite miktarının altın fiyatları üzerinde etkili olmaya devam edecek olmakla birlikte, altın yatırım araçlarına talebin artarak devam edeceğini beklediklerini ifade etti.

En 'altın' yatırım aracı

VakıfBank'ta 9 çeşit altın türünün fiziki olarak ya da hesaben alım/satımının yapılabilmesine olanak sağlanıyor. Ayrıca bankanın kurucusu olduğu B Tipi Altın Fon da müşterilerce alınıp satılabiliyor.

En 'altın' yatırım aracı

apı Kredi'de hem vadesiz hem de vadeli altın mevduat hesabı bulunuyor. Mart ayından itibaren dünya altın piyasalarındaki fiyat gelişmelerini yüksek oranda yansıtarak orta ve uzun vadede istikrarlı bir getiri sağlamak isteyen müşterileri için altın fonu imkanı da veren banka, faizlerin düşüşüne paralel alternatif getiri imkanı sunan Altına Endeksli Mevduat ve Anapara Garantili Fonları'nı da dönemsel olarak müşterilerine sunuyor.

En 'altın' yatırım aracı

Garanti Bankası, 2007 sonundan itibaren müşterilerine altın hesabı sunmaya başladı. Altının düşüşü ya da yükselişinden faydalanarak kazanç sağlamak isteyenler için altına endeksli mevduat hesabımız ve dönemsel olarak çıkarılan anapara korumalı altın fonları altın ve altına dayalı sermaye piyasası araçlarından oluşan bir portföy dağılımı ile dünya piyasasındaki fiyat gelişmelerinden faydalanmak isteyenler için altın fonu ve yapılan tüm alışverişlerde altın kazandıran ''ilk'' ve ''tek'' kredi kartı Altın Bonus kartı bulunuyor.