BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,07
ALTIN 2.468,64
HABER /  DÜNYA

EMİNE ERDOĞAN VE FATMA ŞAHİN, DÜNYA ÇOCUKLARI İÇİN BİR ARADA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Uluslararası Çocuk ve Mahrumiyetler Sempozyumu”nda yaptığı konuşmada, "Kendi çocukları...

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Uluslararası Çocuk ve Mahrumiyetler Sempozyumu”nda yaptığı konuşmada, "Kendi çocuklarımız kadar dünya çocuklarının da sorunlarıyla ilgilenmeliyiz" dedi.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezinde 26-27 Nisan tarihleri arasında yapılacak olan uluslararası çocuk mahrumiyeti sempozyumu Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, HAKADER Başkanı Ayşe Çelikbilek ve işbirliğinde bulunan belediye başkanlarının katılımıyla başladı.
Sempozyum açılış töreninde bir konuşma yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin çocukların göçte, savaşta kıtlıkta en fazla mağdur olan kesim olduğunu belirterek, çocuğun olması ya olmamasının insanlar için büyük bir nimet olduğunu ifade etti. Bakan Şahin, bütün makamlar bittiğinde geride hayırlı çocuklar yetiştirmek herkesin ortak hedefi olduğunu kaydetti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, "Eğer yarının dünyasında savaş olacaksa inanın bu bizim el uzatmadığımız, bugünün çocukları eliyle olacaktır. Yarının dünyasında yoksulluk olacaksa emin olun bu, gönlümüzü açmadığımız bugünün çocuklarının eliyle olacaktır" dedi.
Konferans boyunca dünya çocuklarının maruz kaldığı olumsuzlukların ve onları bekleyen yeni tehditlerin son derece samimi bir şekilde masaya yatırılacağını ve dünyanın dikkatine sunulacağını dile getiren Erdoğan, çocuklarla ilgili sorunların önce eğitimle ve sonra gelir durumuyla doğrudan bağlantılı olduğunu, eğitim ve gelir düzeyi yüksek toplumlarda çocuklara ilişkin sorunların diğerlerine nazaran çok daha az olduğunu söyledi. Erdoğan, çocuklara ilişkin mahrumiyet ve hak ihlallerinin tarihin hiçbir döneminde lokal kalmadığını kaydetti. Salonda bulunanların çocuklarının müreffeh bir dünyaya doğmuş, iyi eğitim almış olabileceğini aktaran Erdoğan, ancak yeryüzünde onlarla aynı şartlara, imkanlara sahip çocuklar olmadığı sürece herkesin çocuğunun güven, güvenlik, kalıcı bir huzur ve istikrar içinde olmayacağını anlattı.
"Sadece kendi çocuklarınızı, sadece kendi çocuklarımızı kurtarmak, onlara güzel bir dünya vermek anlamına asla gelmiyor" diyen Erdoğan, bugün dünyanın önemli bir kısmında çok ciddi boyutlarda yoksulluk, hatta bazı bölgelerde açlık yaşandığını belirtti. Erdoğan, dünya nüfusunun önemli bir kısmının savaş, çatışma ve terörün gölgesinde ya da bunun riski altında bulunduğunu kaydederek, yoksulluğun ve açlığın nedeninin, çatışmanın, savaşın ve terörün taşıyıcısının, insanın maruz kaldığı mahrumiyetlerin, hak ve ihlallerin nedeninin en başta insan olduğunu bildirdi. Dünya üzerinde açlığa, yoksulluğa ve ölüme zemin hazırlayan her insanın çocukluk evresinden geçtiğini, çocukluğunu iyi yaşayamayan, çocukluğunda iyi eğitim alamayan, şefkati, sevgiyi ve aile sıcaklığını teneffüs edemeyen insanların bugün karşı karşıya kalınan sorunları ortaya çıkardığını anlattı.
Erdoğan, son yıllarda dünyanın farklı coğrafyalarında çok farklı çocuk manzaralarına şahit olduğunu belirterek, Somali ve Myanmar izlenimlerini paylaştı, Suriye’de çocukların maruz kaldığı şiddette değindi. Afrika, Amerika ve Asya’da çok ağır şartlarda çalıştırılan, suça yönlendirilen ve istismar edilen çocukların varlığını belirten Erdoğan, bu çocuklara el uzatma imkanı varken uzatmayan kişilerin en büyük kötülüğü kendi öz evlatlarına yaptığını dile getirdi.
Erdoğan, yetim ve öksüz çocuklara sahip çıkmak için ne yaptık diye sormanın, onlar istismar ediliyor diye itiraz etmekten daha önemli olduğunu ifade ederek, "Elbette ki çocuklar geleceğimizdir fakat dikkatinizi çekiyorum sadece bizim çocuklarımız değil tüm çocuklar istikbalimizdir. Bizim çocuğumuz olsun ya da olmasın bizim istikbalimiz dünyanın tüm çocuklarıdır, dünyanın tüm çocuklarının elindedir" diye konuştu.
Emine Erdoğan, çocukların cıvıl cıvıl oynadıkları, çocukluklarını doyasıya yaşadıkları, güven, huzur, sevgi ve şefkat içinde büyüdükleri güzel bir dünya için çalışmalarını dayanışma içinde sürdürmeleri gerektiğini belirtti.
Konuşmalar sonrası HAKEDER Başkanı Ayşe Çelikbilek tarafından Erdoğan ve Fatma Şahin’e günün anısına tablo hediye edildi.
(İHA)